UEB-LOGGA_hög

resa till
ett falnande
eldorado

Gå inte över bron, säger en bister portier i Cayenne. I Paramaribo är en knarksmugglare på väg att väljas till vicepresident och i Georgetown vill inte Mr Bobb köra taxin till det bokade hotellet utan föreslår ett som ligger granne med polisen.
   Guyanaländerna kallas den vilda kusten. Läsarna färdas i tid och rum och möter plantage- och slavägarna Dahlberg och Filén, fången Papillon på Djävulsön, spårar en jaguar och hjälper en sengångare hitta hem.
   Per Erik Tell har rest i ett falnande Eldorado.
– NY I JUNI FRÅN ULTIMA ESPERANZA BOOKS –

sanningar
& skrönor
om sjöfarare

Ett styckegodslastat fartyg hade en mängd olika typer av last som kom i en mängd olika emballage – långt ifrån dagens standardiserade containrar. Samma blandning kan man säga finns i Styckegods, där John E Persson blandar och ger såväl fakta, som dråpliga händelser och rena skrönor. Många är självupplevda.
John växte upp på Brantevik, en by starkt präglad av sin sjöfartshistoria, och i en släkt av sjöfolk. Han fick sig tidigt till livs berättelser från haven – mer eller mindre sanna.
– NY I MAJ FRÅN ULTIMA ESPERANZA BOOKS –

med självironi
och humor
om ett rikt liv

Här är 21  helt sanna, ostraffbara berättelser i Bengt Plomgrens Min tredje vitbok. De handlar om släkt och familj, om jobb och karriär och människor han mött. Samt en och annan pinsam historia. Författaren Bengt Plomgren är sprängfylld av goda historier som han berättar med självironi och humor. Han har varit radioreporter, informatör inom dåvarande Televerket och chefredaktör på Ericsson.
Han har tidigare givit ut Min vitbok (2013) och Min andra vitbok (2014) och den nya, tredje, kompletterar nu en brokig samling berättelser ur ett rikt liv.

bilderna som frigör tanken

Eva Hällnert Blom vill lyfta fram bilden som en kraft, som ett eget språk i kombination med orden, Båda aspekterna är av vikt, det finns ett ömsesidigt beroende dem emellan.
Det är bildens förmåga att skapa en bro mellan den inre världen och den yttre verkligheten, vilket ger bilden roll som förmedlare.
Metafor:
”En strandad båt, en båt som kört fast på land, som legat uppdragen på en ensam strand i en ångestfull kokong och inte kunnat seglas av brist på vatten och inte kunnat eller fått vidröras för den ensamma flickan, kunde långsamt och försiktigt sjösättas.
Eva Hällnert Blom, författare till Den strandade båten, är leg.psykoterapeut, diplomerad bildpsykoterapeut.
– NY I APRIL FRÅN ULTIMA ESPERANZA BOOKS –

att vakna upp
i en annans kropp

En kvinna vaknar upp efter operationen. Något är främmande. Sakta börjar hon förstå – hon känner inte igen sin kropp. Hon har blivit en annan. Från att ha sökt döden som svart kvinna har ett operationsteam räddat henne – men till en vit mans kropp.
Andrea är en bok om kön och identitet. Om att berövas sitt verkliga jag och få anpassa sin person till en annan människas  förutsättningar. Vad betyder egentligen könsidentiten för individen?
Romanen av Maria Sedemark är spännande och skriven i en tät, intensiv, nästan rasande stil.

– EN KLASSIKER FRÅN ULTIMA ESPERANZA BOOKS –

när ett helt
nytt samhälle
växte fram

Bortvandrarna är berättelsen om den stora utvandringen från Värmland till Norrland under andra hälften av 1800-talet – i skuggan av emigrationen till Amerika. Stigarna norrut var redan upptrampade av skogshuggare och sågverksarbetare. När de stora barnkullarna i småbrukarhemmen sökte utkomst under 1860- och 70-talen, blev det naturligt att följa samma väg. Det gällde även kvinnorna, och systrarna Olsdotter, bokens huvudpersoner, är valda av en slump. Jan Olov Nilsson visste från början inte vilka öden som väntade. Vi får följa deras liv i Jämtland, Hälsingland och Medelpad under en av de mest omvälvande tiderna i vår historia. När ett helt nytt slags samhälle skapas.
– NY I MARS FRÅN ULTIMA ESPERANZA BOOKS –

journalistik
betraktad
i backspegelN

Hösten 1967 började 60 elever vid den nya Journalisthögskolan i Göteborg. Utbildningen var tvåårig och våren 1969 gick de vidare ut i livet. Många, men inte alla, stannade inom journalistiken, men de valde också mycket olika vägar i sina yrkesliv. I den här boken, tillkommen i pandemins år 2020, blickar 22 av de forna eleverna tillbaka. Det blev 22 berättelser. Var och en på sitt eget sätt en bit av 50 års svensk journalistikhistoria.

– Ny i november från Ultima Esperanza Books –

Du kan enkelt provläsa böckerna som kommer ut på ULTIMA ESPERANZA BOOKS.

Gå till sidorna Romaner, Sakprosa, Resor osv och klicka på länkarna "Provläs..." Du får hem en pdf-fil med de 25-30 första sidorna i böckerna.

för alla författare