UEB-LOGGA_hög

på tummen på egen hand i afrika för 50 år sen

I reseskildringen Afrika – och jag var 19 år berättar Leif Lorentzon, om när han för drygt 50 år sedan ensam liftade genom Afrika under ett år. Ett år som kom att innebära början på ett livslångt engagemang i Afrika, framförallt i dess litteratur. Leif disputerade 1999 på en avhandling om Ayi Kwei Armah, författare från Ghana. Senare deltog han i flera forskningsprojekt kring Afrikas litteratur. Ett engagemang som också syns i denna reseskildring då den 50 år äldre Leif reflekterar över den unge hippieresenären och det som han såg och hörde och senare kom att lära sig om Afrikas litteratur, kultur och historia.

Provläs Afrika – och jag var 19

reportage & reflektioner från när och fjärran

Bak Elbes krök ligger Djävulens kök, Krümmelbornas eget namn på fabriken i Tyskland där Alfred Nobel uppfann dynamiten. Så många flög i luften att arbetskraft fick importeras från Sverige. Per Erik Tell har traskat i Nobels tegelhögar som ligger i skuggan av Vattenfalls kärnkraftverk, stoppat efter rapporter om leukemifall hos barn.
I ett 60-tal reportage i boken möter du bland andra irakiern som är arkitekten bak det norska oljeundret, vikingarna som erövrade Normandie och svenskarna som försökte bli slavhandlare i Afrika.
Följ med till platser som spiritisternas Summerland, Dildo på Newfoundland och kanalön Jersey där den svenska båten Vega har hjältestatus.

Provläs Djävulens kök

på resa i ett falnande eldorado

Gå inte över bron, säger en bister portier i Cayenne. I Paramaribo är en knarksmugglare på väg att väljas till vicepresident och i Georgetown vill inte Mr Bobb köra taxin till det bokade hotellet utan föreslår ett som ligger granne med polisen.
   Guyanaländerna kallas den vilda kusten. Läsarna färdas i tid och rum och möter plantage- och slavägarna Dahlberg och Filén, fången Papillon på Djävulsön, spårar en jaguar och hjälper en sengångare hitta hem.
   Per Erik Tell har rest i Guyana – ett falnande Eldorado.

Provläs Guyana

svenska spår och människoöden i argentina

Banden mellan Sverige och Argentina sträcker sig långt tillbaka. Från slutet av 1800-talet och några årtionden framåt var Argentina det förlovade landet för svenska emigranter på jakt efter ett bättre liv. Många fann en fristad i detta flyktingvänliga land, alltifrån svenska arkitekter och tangoentusiaster till nazister och krigsförbrytare. Idag, drygt 100 år senare, finns fortfarande en mängd kulturella spår och fantastiska berättelser som vittnar om den svenska närvaron i Argentina. Varför spelar fotbollslaget Boca Juniors i svenska färger? Vad gjorde Evert Taube egentligen i Samborombon? Och vem var ingenjören som anses ha orsakat en politisk skandal i 1890-talets Argentina. I Den falske ingenjören delar Per Erik Tell  med sig av alla osannolika svenska öden som han stött på i Sydamerika. Provläs Den falske ingenjören

möt evita och maradona i 7 x buenos Aires

I Buenos Aires förenas färgstark smältdegel à la New York med charmen hos Paris. I en ny, uppdaterad upplaga av boken 7 x Buenos Aires presenterar Mats Lundman och Margaretha Schön sju längre reportage om händelser, personer och passioner som man bara inte kommer undan som besökare i den argentinska huvudstaden – tango och fotboll, Evita och Maradona, de blodiga biffarna och så världens rikaste begravningsplats. Författarna, som sedan 1999 regelbundet besökt Buenos Aires, tipsar också om sju promenader som för besökaren till de viktigaste sevärdheterna. Plus museer, krogar och shopping och allt man inte får missa....
7xBuenos Aires kom första gången 2011 och den nya utgåvan är uppdaterad 2019.

Provläs 7xBuenos Aires

pilgrimsvägen från abbekås till spanien

När Per Erik Tell bar ned de stinkande vandrarkängorna till soptunnan på gatan utanför Pensión Mari Asun, en varm sommarkväll i spanska Pamplona, var en tre och en halv månad och 3000 kilometer lång fotvandring genom Europa över.
Han och vännen Pelle Brask lämnade Abbekås på den skånska sydkusten den 17 april 2016 med omkring femton kilo utrustning i ryggsäcken.
I Till fots genom Europa får du följa deras äventyr. Från Lüneburgerheden och genom bröderna Grimms skogar i Tyskland till Jurabergen och de böljande kullarna i Bourgogne i Frankrike och slutligen över Pyrenéerna.

Provläs Till fots genom Europa

historier från patagonien

Varför Patagonien? Långt bort, stort och ödsligt, en värld med extremer – sandiga stränder vid Atlanten, magra stäpper, dramatisk fjällvärld med evig snö och is, stora djupa klarblå sjöar.  Margaretha Schön och Mats Lundman har rest kors och tvärs i det stora landet och hittat fjorton Historier från Patagonien som de gärna delar med oss av – om Eldslandet och Magellan, valar och kondorer, The Old Patagonial Express, Butch & Sundance, polis Oscar från Malmö, Che Guevara, Lady Di och mycket annat.
Historier från Patagonien är i storpocket, häftad och på 304 sidor med mycket bilder.


"Det är mycket fakta packad på de trehundra sidorna i denna gedigna reseskildring."

Johnny Månsson, BTJ (häfte 14111103)

Provläs Historier från Patagonien

VÄRLDSRESENÄR I TID OCH RUM

När Ystadsjournalisten Per Erik Tell ger sig ut på resa går vägen ofta utanför de vanliga stråken.
   I 85 reportage och reflektioner från världens vimmel ger han sig iväg till så skilda platser som vemodets öar St Kilda utanför Yttre Hebri-derna, till skåningen Ove Gieddes danska fort på den indiska Coromandelkusten och till de hemliga tornen i bergen i norra Georgien.
   Läsa, resa, dö är en bred resa i tid och rum, på ibland smala vägar. Du lär känna såväl litterära som verkliga figurer. Den kazakiske fejkjournalisten Borat samsas på sidorna med en revolutionär från Västindien, månfararen Ed Mitchell och Franz Kafka. Sverige och svenskarna möter du under den långa mc-turen från Ystad till Haparanda.

Provläs Läsa, resa, dö

...geografiskt är spännvidden imponerande. Argentina, Kanada, Georgien, Lichtenstein, Skottland, Danmark, Indonesien, Makedonien, Albanien och Sverige är bara ett litet urval av de platser Tell besökt.                                     Sändaren, nr 33

Per Erik Tell är inte enbart en utmärkt skribent, utrustad med stora ögon och öron och en lakonisk humor av ett slag jag är mycket förtjust i. Inte nog med att han med några få penndrag kan beskriva en plats så det känns som om man fått följa med, han letar också reda på ställen som ligger en bit från allfarvägarna...                                Kjell E Genberg i DAST-Magazine