UEB-LOGGA_hög

allt du behöver veta om politiken i usa

Vad är ett primärval? Hur stiftas lagar i kongressen? Vad har presidenten för befogenheter? När var det bråk på ett partikonvent senast? Varför har republikanerna en elefant och demokraterna en åsna som symboler? Hur många sheriffer finns det? Vilka domar i Högsta domstolen har varit mest kontroversiella? Detta – och mycket mer – går att slå upp i Karin Henrikssons nya uppslagsbok USA-politiken från A till Z med länkar till sajter med mer fakta och mer fördjupning. Dessutom, som tillägg, hela texten till författningen från 1787.
Karin Henriksson, journalist och författare, bosatt i Washington i över tre årtionden har skrivit flera böcker om amerikansk politik, till exempel biografier över Ronald Reagan och Donald Trump, Hon var Svenska Dagbladets USA-korrespondent och har medverkat i många svenska medier.

Provläs USA-politiken från A till Z

berättelser inifrån ett slutet familjeföretag

Det sägs att alla bär på en historia och många drömmer om att få skriva en bok. Det här är min dröm, min bok och berättelse om 26 år på H&M, ett av världens mest framgångsrika klädföretag, berättar Lena Stannow. "Min upplevelse inifrån det annars så slutna, mytomspunna familjeföretaget. Upplärd av Erling Perssons arvingar i världens bästa skola: att bli en äkta Handelsman. Äran att få vara en del i ett väloljat maskineri. En resa både i medvind och motvind, genom ett generationsskifte och en kamp att samtidigt försöka hålla företagets värderingar vid liv när företaget växer så det knakar. Kort och gott, Min sanning."

Provläs Min sanning

sanningar och skrönor om folk på sjön

Ett styckegodslastat fartyg hade en mängd olika typer av last som kom i olika emballage – långt ifrån dagens standardiserade containrar. Samma blandning kan man säga finns i Styckegods, där John E Persson blandar och ger såväl fakta, som dråpliga händelser och rena skrönor. Många är självupplevda.
John växte upp på Brantevik, en by starkt präglad av sin sjöfartshistoria, och i en släkt av sjöfolk. Han fick sig tidigt till livs berättelser från haven – mer eller mindre sanna.

Provläs Styckegods

bilden blir bro mellan tanke och verklighet

Eva Hällnert Blom vill lyfta fram bilden som en kraft, ett eget språk i kombination med orden, det verbala språket. Båda aspekterna är av vikt, det finns ett ömsesidigt beroende dem emellan. Det är bildens förmåga att skapa en bro mellan den inre världen och den yttre verkligheten, vilket ger bilden en roll av förmedlare.
Metafor: ”En strandad båt, en båt som kört fast på land, som legat uppdragen på en ensam strand i en ångestfull kokong och inte kunnat seglas av brist på vatten och inte kunnat eller fått vidröras för den ensamma flickan, kunde långsamt och försiktigt sjösättas.”
Eva Hällnert Blom, som skrivit Den strandade båten, är leg.psykoterapeut, diplomerad bildpsykoterapeut.

Provläs Den strandade båten

arkeologi, politiska intriger – och äventyr

En museiman lever inte gott på sin lön vilket dock kan uppvägas av resor och möten med konstnärer, författare, filmskapare, ministrar, politiker och professorer. Ibland även arkeologer och kollegor från hela världen. Arkeologens eskapader fokuserar inte på samlingar eller ens arkeologi utan Marie-Louise Winbladh försöker beskriva hur arbetet som intendent kan kompliceras av intriger och ödesdigra politiska beslut. Den som inte kan finna sig tillrätta på en myndighet som präglas av marknadsekonomi, målstyrning och totalitärt välde bör tänka sig för innan han eller hon kritiserar ledningen. Sista delen av boken skildrar hur en vilsen intendent försöker finna nya vägar på Cypern, hamnar i farliga förbindelser och fördjupar sig i öns politiska konflikter. 

Provläs Arkeologens eskapader

spåren av ett svunnet kolonialvälde

Det portugisiska kolonialväldet var en gång vidsträckt och betydande. Av detta imperium finns idag bara kvar ögrupperna Madeira och Azorerna i Atlanten. Detta kolonialvälde kom dock att existera långt in i vår tid och spåren är omfattande. I Reportage från periferin skildrar Peter Rosengren hur det gick till när de mest avlägsna delar av  väldet – Östtimor och enklaven Macao i Kina – kom att avvecklas och varför avkoloniseringen här kom att dra ut på tiden. Östtimor invaderades av sitt grannland och drabbades därefter av interna stridigheter innan självständigheten kunde förklaras. Macao levde hela tiden i ett prekärt förhållande till den växande stormakten Kina.

Provläs Reportage från perifering

Välkommen till en värld av visor och låtar

De har sålt sina visor till nöjets estrader! Lena Böving, född 1936, presenterar i sin nya bok Öppna ditt fönster! – från visdiktare till låtskrivare några kända visdiktare som har haft stor betydelse för hennes generation men också några låtskrivare som nästa och nästa generation lyssnar till. Lena är musikpedagog, körsångare, författare och spelar gitarr och piano. Boken handlar också om Lenas eget musikliv. Och hon är har själv diktat visor

Provläs Öppna ditt fönster!

sex fina författare som inte ska glömmas bort

Dagens bokflod forsar ymnigt. Nya titlar kommer i strid ström. Men vart tar då det gamla vägen? I den här boken lyfter Tryggve Lundgren fram sex 1900-talsförfattare som skrev för inte så väldigt länge sedan och som han tycker är väl värda att läsas om eller få nya läsare för de är alla mycket bra. Att den värld de berättar om ligger en bit bort i tiden innebär inte att deras texter är föråldrade och ointressanta. Författarna i Påminnelser – Bertil Sundborg, Olle Strandberg, Hugo Swensson, Martin Koch, Hans Scherfig och Sigurd Hoel – är mycket olika varandra i stil, ämnesval och inriktning.

Provläs Påminnelser

bohushistoria: stenbrott, kvarnar och sjömän

Det enda författaren Jan Olov Nilsson visste om sin farfar var att han förlist med ett fartyg i Nordsjön under första världskriget, men när han sedan också upptäckte att farfadern, tio veckor gammal, nöddöptes i ett fängelse väcktes intresset på allvar. Vad hade hänt?
  Det här är berättelsen om den dramatiska bakgrunden, rekonstruerad via kyrkböcker och rättegångsprotokoll. Den centrala delen utspelar sig kring en handelsbod i nordligaste Bohuslän under 1890-talet, men vi får också historiska utflykter till bortglömda stålbruk i Västergötland, mjölkvarnar i Bohuslän, stenbrott på norska Hvaleröarna och en inblick i valfångst vid Antarktis samt följa utvandrare till Chicago. Olaf är historien som aldrig ärvdes.

Provläs Olaf

"Dokumentationen är tydlig. Här är en författare som läst på, som gjort ett forskningsarbete. Men också en författare som ger sin berättelse liv".
                                                                                                   Strömstads Tidning 2016-02-20
"Värdet av författarens insats, att för sig och sin familj skildra sina rötter, har mångfaldigats genom det allmänintresse som hans målande skildring av en tid och den tidens människor och verksamheter, som han samtidigt åstadkommit"
Tidningen Västsverige 2016-03-03

sexton ruskiga fall av dåd och död i skåne

Jakob Persson Eldh hade laddat med varghagel och blybitar och sköt rakt genom köksfönstret. Ola Månsson föll framstupa död över Bibeln.
  Den skånska historien är full av tragiska dåd. Bessingedramat 1881 är bara ett. I Plötsligt small skottet berättar frilansjournalisten Per Erik Tell om sexton ruskiga kriminalfall som skakat den skånska landsbygden, från folkmord i Göinge till massmördaren och polisen Tore Hedin, den fruktade Hurvamannen. Det handlar om kärlek som gått fel, om incest, mobbing, rädslor och begär efter pengar.

Provläs Plötsligt small skettet

"I Skåne månar man om sina bovar och banditer."
                                                                            Kjell E Genberg i DAST-Magazine

det visste ni inte om fenomenet i ullared

Köerna är klassiska. Få företag lyckas förvandla köande till en del av shoppingglädjen. Men Gekås berättar stolt om rekordkön genom Ullared på 1,4 kilometer den 30 oktober 2010. Försäljningsrekordet brukar slås varje höst och ligger nu på 34,6 miljoner. På en dag.
  Nästan fem miljoner människor åker varje år till Ullared för att tillsammans handla för närmare fem miljarder kronor. Gekås i Ullared är förmodligen världens största butik och antagligen den effektivaste.  Det är folkligt, fullt och fantastiskt framgångsrikt. Störst, världsbäst, billigast av handelsprofierna Björn Edsta och Nils Eric Näslund är berättelsen om hur Gekås drivs med sunt förnuft, enkelhet och ödmjukhet. 

Provläs Störst, världsbäst, billigast

"En inspirerande bok om en framgångssaga.
      Torkel Lindquist i BTJ/24

om maktmissbruk i museivärlden

Ett litet museum med oskattbara samlingar i vacker miljö. Anställda som hängivet strävar att förmedla kunskaper till allmänheten. Ett politiskt beslut som kastar allt över ända. Kunskaper ersätts av marknadsföring och administration. Lojalitet mot överheten blir ledstjärnan.
Men allt är inte dystert. Makten blir komisk när den anser sig ha monopol på både sanning och kunskap trots den uppenbara motsatsen. I förbifarten föröder de ansvariga några människoliv och åstadkommer stor materiell förstörelse.
I Marie-Louise Winbladhs bok beskrivs vad som händer när en ny statlig organisation bildas samt följderna av ett nytt sätt att styra besläktat med s.k. new public management.

Provläs Mobbning i statens tjänst

”…en svidande och välskriven kritik av ett alltför vanligt fenomen i svensk statsförvaltning. Man bara gapar när man läser detta.            ”Töres Theorell professor emeritus vid Karolinska Institutet ochvetenskaplig rådgivare vid Stockholms universitet
Det är både spännande och skrämmande att ta del av hur det kan gå till bakom kulisserna på ett museum sett med en tidigare anställds ögon.                                                                                                                     Anders Kjellberg i BTJ-häfte 16/2015

från finland till värmland genom 400 år

Jan Olov Nilssons bok var från början tänkt att bli en släkthistoria. Men det blev till Värmlands historia. I boken fattas tag i två trådändar som gör sig synliga i slutet av 1500-talet. Den ena i det östfinska Savolax. Den andra i Filipstads bergslag. Två parallella berättelser som ibland oväntat besöker varandra. Vi träffar bergsfogdar, brukspatroner och torpare, och följer svedjefinnarnas invandring och bosättning på Gräsmarks finnskogar och ser hur släkterna Hämäläinen, Norilainen och Ikoinen långsamt integreras i det svenska samhället. Trådarna knyts ihop när författarens mormor och morfar vigs samman i Gränsmarks kyrka 1911.

Provläs Masurholk och fallråg

 

"Medkänsla och humor växlar med saklighet och historiska fakta /– – –/ Överhuvudtaget är boken språkligt  medryckande och det förhöjer läsvärdet.”                                                              Föreningen Värmlandslitteraturs tidskrift Wermlandiana 3/2015  
"...ger en levande bild av författarens anor som historiska aktörer och Jan Olov Nilsson har verkligen läst på väl.”                                                                                                                                                            Värmlandsanor 2015/3
”Det är författarens släkt, men också allas vår släkt /– – –/ det han berättar sätter fart på fantasin. Här finns många gestalter som stannar i minnet.”                                                                                 Ur Kulturkvasten, Lars Westerbergs blogg 20150609

berättelsen om en man och hans ledarhund

Lars Billgren är ledarhundsförare. Berättelsen handlar om hans första ledarhund och deras liv tillsammans. Boken är skriven på ett realistiskt, känsligt och humoristiskt sätt och placerar hund och människa i rätt förhållande till varandra, både när hunden skall vara i tjänst och när den är "en vanlig hund". Vi som inte är synskadade får ökad insikt om hur det är att leva med ledarhund och arbetet tillsammans med den. För en person som tänkt sig ha en ledarhund är den här boken mycket lämplig. Inte minst är den mycket läsvärd för alla som tycker om hundar och människor.

Provläs Caddy - kompisen

Dyster för coop och kf

KF har tappat en tredjedel av dagligvaruförsäljningen på 25 år och förlorat sammanlagt 20 miljarder. Med bibehållen marknadsandel från 1988 hade Coop idag sålt för 72 miljarder i Sverige. Men 2013 låg försäljningen på 48 miljarder. De 20 miljarderna har täckts av kontinuerlig utförsäljning av företag och fastigheter ur koncernen.
   Det här visar en detaljgranskning av KF och Coop som görs i en nyutkommen bok, Sista striden för Coop. Boken bygger på genomgångar av årsredovisningar sedan 1988, utredningsrapporter, tidningsartiklar, böcker och intervjuer. Sista striden för Coop är skriven av Björn Edsta och Nils Eric Näslund som båda har lång bakgrund inom svensk handel.

Provläs Sista striden för Coop

leva på sin konst – men på vems villkor?

Vad är ett intressant konstnärligt utvecklingsarbete? Vad kan få betydelse för utvecklingen inom konstområdena på sikt? Hur kan professionella konstnärers möjligheter att livnära sig på sin konst förbättras?
1976 infördes ett statligt konstnärsbidrag för bild- och formkonstnärer. Projektbidraget var när det infördes en helt ny form för stöd till konstnärer och kom att bli exempel för hela stipendiesystemet när det gjordes om i mitten av 1970-talet. Studien följer förhandlingarna mellan konstnärer och politiker som ville inlemma konstnärerna inom ramen för en generell välfärdspolitik. Men förändringar i konstlivet efter det postmoderna skiftet kom att få inflytande över politiken – och tillsammans med regeringens och konsthögskolornas satsningar på konstnärlig forskning förändrade spelplanen.
   Boken är en Anna Brodow Inzainas doktorsavhandling.

Pressbilder på Anna Brodow Inzaina

uppbrottslingar

Alla våra uppbrott – kärlekens, jobbets, konstens, politikens, vetenskapens och entreprenörskapets – har ett gemensamt: livet blir aldrig sig likt efteråt. Att bryta upp är inte bara att lämna – det kan vara att äntligen komma hem och få skapa nytt. Processen fram till beslut är ofta full av vånda och vacklan. Den kräver mod, tillit och ibland dårskap.

    Författaren Bertil Torekull är själv en typisk »uppbrottsling«. Som publicist med ett förflutet i Svenska Dagbladet, Veckans Affärer, Dagens Industri (vars grundare han är), Östgöta Correspondenten och Vecko-Revyn har han ofta tvingats bryta upp, med eller mot sin vilja. Under resan har han mött eller studerat andra uppbrottslingar. I en serie porträtt, intervjuer och betraktelser skildras folk som kastat sig ut i det okända.

Uppbrottslingar är i storpocket, häftad och på 186 sidor

Provläs Uppbrottslingar