UEB-LOGGA_hög

sakprosa

Välkommen till en värld av visor och låtar

De har sålt sina visor till nöjets estrader! Lena Böving, född 1936, presenterar i sin nya bok Öppna ditt fönster! – från visdiktare till låtskrivare några kända visdiktare som har haft stor betydelse för hennes generation men också några låtskrivare som nästa och nästa generation lyssnar till. Lena är musikpedagog, körsångare, författare och spelar gitarr och piano. Boken handlar också om Lenas eget musikliv. Och hon är har själv diktat visor

Provläs Öppna ditt fönster!

sex fina författare som inte ska glömmas bort

Dagens bokflod forsar ymnigt. Nya titlar kommer i strid ström. Men vart tar då det gamla vägen? I den här boken lyfter Tryggve Lundgren fram sex 1900-talsförfattare som skrev för inte så väldigt länge sedan och som han tycker är väl värda att läsas om eller få nya läsare för de är alla mycket bra. Att den värld de berättar om ligger en bit bort i tiden innebär inte att deras texter är föråldrade och ointressanta. Författarna i Påminnelser – Bertil Sundborg, Olle Strandberg, Hugo Swensson, Martin Koch, Hans Scherfig och Sigurd Hoel – är mycket olika varandra i stil, ämnesval och inriktning.

Provläs Påminnelser

bohushistoria: stenbrott, kvarnar och sjömän

Det enda författaren Jan Olov Nilsson visste om sin farfar var att han förlist med ett fartyg i Nordsjön under första världskriget, men när han sedan också upptäckte att farfadern, tio veckor gammal, nöddöptes i ett fängelse väcktes intresset på allvar. Vad hade hänt?
  Det här är berättelsen om den dramatiska bakgrunden, rekonstruerad via kyrkböcker och rättegångsprotokoll. Den centrala delen utspelar sig kring en handelsbod i nordligaste Bohuslän under 1890-talet, men vi får också historiska utflykter till bortglömda stålbruk i Västergötland, mjölkvarnar i Bohuslän, stenbrott på norska Hvaleröarna och en inblick i valfångst vid Antarktis samt följa utvandrare till Chicago. Olaf är historien som aldrig ärvdes.

Provläs Olaf

"Dokumentationen är tydlig. Här är en författare som läst på, som gjort ett forskningsarbete. Men också en författare som ger sin berättelse liv".
                                                                                                   Strömstads Tidning 2016-02-20
"Värdet av författarens insats, att för sig och sin familj skildra sina rötter, har mångfaldigats genom det allmänintresse som hans målande skildring av en tid och den tidens människor och verksamheter, som han samtidigt åstadkommit"
Tidningen Västsverige 2016-03-03

sexton ruskiga fall av dåd och död i skåne

Jakob Persson Eldh hade laddat med varghagel och blybitar och sköt rakt genom köksfönstret. Ola Månsson föll framstupa död över Bibeln.
  Den skånska historien är full av tragiska dåd. Bessingedramat 1881 är bara ett. I Plötsligt small skottet berättar frilansjournalisten Per Erik Tell om sexton ruskiga kriminalfall som skakat den skånska landsbygden, från folkmord i Göinge till massmördaren och polisen Tore Hedin, den fruktade Hurvamannen. Det handlar om kärlek som gått fel, om incest, mobbing, rädslor och begär efter pengar.

Provläs Plötsligt small skettet

"I Skåne månar man om sina bovar och banditer."
                                                                            Kjell E Genberg i DAST-Magazine

det visste ni inte om fenomenet i ullared

Köerna är klassiska. Få företag lyckas förvandla köande till en del av shoppingglädjen. Men Gekås berättar stolt om rekordkön genom Ullared på 1,4 kilometer den 30 oktober 2010. Försäljningsrekordet brukar slås varje höst och ligger nu på 34,6 miljoner. På en dag.
  Nästan fem miljoner människor åker varje år till Ullared för att tillsammans handla för närmare fem miljarder kronor. Gekås i Ullared är förmodligen världens största butik och antagligen den effektivaste.  Det är folkligt, fullt och fantastiskt framgångsrikt. Störst, världsbäst, billigast av handelsprofierna Björn Edsta och Nils Eric Näslund är berättelsen om hur Gekås drivs med sunt förnuft, enkelhet och ödmjukhet. 

Provläs Störst, världsbäst, billigast

"En inspirerande bok om en framgångssaga.
      Torkel Lindquist i BTJ/24

om maktmissbruk i museivärlden

Ett litet museum med oskattbara samlingar i vacker miljö. Anställda som hängivet strävar att förmedla kunskaper till allmänheten. Ett politiskt beslut som kastar allt över ända. Kunskaper ersätts av marknadsföring och administration. Lojalitet mot överheten blir ledstjärnan.
Men allt är inte dystert. Makten blir komisk när den anser sig ha monopol på både sanning och kunskap trots den uppenbara motsatsen. I förbifarten föröder de ansvariga några människoliv och åstadkommer stor materiell förstörelse.
I Marie-Louise Winbladhs bok beskrivs vad som händer när en ny statlig organisation bildas samt följderna av ett nytt sätt att styra besläktat med s.k. new public management.

Provläs Mobbning i statens tjänst

”…en svidande och välskriven kritik av ett alltför vanligt fenomen i svensk statsförvaltning. Man bara gapar när man läser detta.            ”Töres Theorell professor emeritus vid Karolinska Institutet ochvetenskaplig rådgivare vid Stockholms universitet
Det är både spännande och skrämmande att ta del av hur det kan gå till bakom kulisserna på ett museum sett med en tidigare anställds ögon.                                                                                                                     Anders Kjellberg i BTJ-häfte 16/2015

från finland till värmland genom 400 år

Jan Olov Nilssons bok var från början tänkt att bli en släkthistoria. Men det blev till Värmlands historia. I boken fattas tag i två trådändar som gör sig synliga i slutet av 1500-talet. Den ena i det östfinska Savolax. Den andra i Filipstads bergslag. Två parallella berättelser som ibland oväntat besöker varandra. Vi träffar bergsfogdar, brukspatroner och torpare, och följer svedjefinnarnas invandring och bosättning på Gräsmarks finnskogar och ser hur släkterna Hämäläinen, Norilainen och Ikoinen långsamt integreras i det svenska samhället. Trådarna knyts ihop när författarens mormor och morfar vigs samman i Gränsmarks kyrka 1911.

Provläs Masurholk och fallråg

 

"Medkänsla och humor växlar med saklighet och historiska fakta /– – –/ Överhuvudtaget är boken språkligt  medryckande och det förhöjer läsvärdet.”                                                              Föreningen Värmlandslitteraturs tidskrift Wermlandiana 3/2015  
"...ger en levande bild av författarens anor som historiska aktörer och Jan Olov Nilsson har verkligen läst på väl.”                                                                                                                                                            Värmlandsanor 2015/3
”Det är författarens släkt, men också allas vår släkt /– – –/ det han berättar sätter fart på fantasin. Här finns många gestalter som stannar i minnet.”                                                                                 Ur Kulturkvasten, Lars Westerbergs blogg 20150609

berättelsen om en man och hans ledarhund

Lars Billgren är ledarhundsförare. Berättelsen handlar om hans första ledarhund och deras liv tillsammans. Boken är skriven på ett realistiskt, känsligt och humoristiskt sätt och placerar hund och människa i rätt förhållande till varandra, både när hunden skall vara i tjänst och när den är "en vanlig hund". Vi som inte är synskadade får ökad insikt om hur det är att leva med ledarhund och arbetet tillsammans med den. För en person som tänkt sig ha en ledarhund är den här boken mycket lämplig. Inte minst är den mycket läsvärd för alla som tycker om hundar och människor.

Provläs Caddy - kompisen

Dyster framtid för coop och kf

KF har tappat en tredjedel av dagligvaruförsäljningen på 25 år och förlorat sammanlagt 20 miljarder. Med bibehållen marknadsandel från 1988 hade Coop idag sålt för 72 miljarder i Sverige. Men 2013 låg försäljningen på 48 miljarder. De 20 miljarderna har täckts av kontinuerlig utförsäljning av företag och fastigheter ur koncernen.
   Det här visar en detaljgranskning av KF och Coop som görs i en nyutkommen bok, Sista striden för Coop. Boken bygger på genomgångar av årsredovisningar sedan 1988, utredningsrapporter, tidningsartiklar, böcker och intervjuer. Sista striden för Coop är skriven av Björn Edsta och Nils Eric Näslund som båda har lång bakgrund inom svensk handel.

Provläs Sista striden för Coop

leva på sin konst – men på vems villkor?

Vad är ett intressant konstnärligt utvecklingsarbete? Vad kan få betydelse för utvecklingen inom konstområdena på sikt? Hur kan professionella konstnärers möjligheter att livnära sig på sin konst förbättras?
1976 infördes ett statligt konstnärsbidrag för bild- och formkonstnärer. Projektbidraget var när det infördes en helt ny form för stöd till konstnärer och kom att bli exempel för hela stipendiesystemet när det gjordes om i mitten av 1970-talet. Studien följer förhandlingarna mellan konstnärer och politiker som ville inlemma konstnärerna inom ramen för en generell välfärdspolitik. Men förändringar i konstlivet efter det postmoderna skiftet kom att få inflytande över politiken – och tillsammans med regeringens och konsthögskolornas satsningar på konstnärlig forskning förändrade spelplanen.
   Boken är en Anna Brodow Inzainas doktorsavhandling.

Pressbilder på Anna Brodow Inzaina

uppbrottslingar

Alla våra uppbrott – kärlekens, jobbets, konstens, politikens, vetenskapens och entreprenörskapets – har ett gemensamt: livet blir aldrig sig likt efteråt. Att bryta upp är inte bara att lämna – det kan vara att äntligen komma hem och få skapa nytt. Processen fram till beslut är ofta full av vånda och vacklan. Den kräver mod, tillit och ibland dårskap.

    Författaren Bertil Torekull är själv en typisk »uppbrottsling«. Som publicist med ett förflutet i Svenska Dagbladet, Veckans Affärer, Dagens Industri (vars grundare han är), Östgöta Correspondenten och Vecko-Revyn har han ofta tvingats bryta upp, med eller mot sin vilja. Under resan har han mött eller studerat andra uppbrottslingar. I en serie porträtt, intervjuer och betraktelser skildras folk som kastat sig ut i det okända.

Uppbrottslingar är i storpocket, häftad och på 186 sidor

Provläs Uppbrottslingar

resor

pilgrimsvägen från abbekås till spanien

När Per Erik Tell bar ned de stinkande vandrarkängorna till soptunnan på gatan utanför Pensión Mari Asun, en varm sommarkväll i spanska Pamplona, var en tre och en halv månad och 3000 kilometer lång fotvandring genom Europa över.
Han och vännen Pelle Brask lämnade Abbekås på den skånska sydkusten den 17 april 2016 med omkring femton kilo utrustning i ryggsäcken.
I Till fots genom Europa får du följa deras äventyr. Från Lüneburgerheden och genom bröderna Grimms skogar i Tyskland till Jurabergen och de böljande kullarna i Bourgogne i Frankrike och slutligen över Pyrenéerna.

Provläs Till fots genom Europa

till medelhavskustens natur och kultur

”När jag förstod att jag varje morgon skulle se detta ljus, kunde jag inte tro min lycka”, skrev en gång den franske konstnären Henri Matisse. Det var Provence han talade om.
   Margareta Tham är sedan två decennier bosatt sommartid i provencalska Var. Som älskare av fransk kultur och naturen runt Medelhavet har hon här förenat de båda skönheterna. I Vandra med författare och konstnärer i Provence låter hon kulturella kändisar från Frankrike men också andra håll i världen berätta om hur de upplevt landskapet. Och hon presenterar 15 vandringar för den som gärna förenar skönhetsupplevelserna med fysisk aktivitet.
Provläs Vandra med författare och konstnärer i Provence

möt evita och maradona i 7 x buenos Aires

I Buenos Aires förenas färgstark smältdegel à la New York med charmen hos Paris. I boken finns sju längre reportage om händelser, personer och passioner som man bara inte kommer undan i den argentinska huvudstaden – om tango och fotboll, om Evita, Maradona och Carlos Gardel – en 30-talets Michael Jackson, om de blodiga biffarna och det ständigt explosiva politiska läget – och om världens rikaste begravningsplats. Dessutom: stadspromenader för sju dagar, sevärdheter, museer, krogar och shopping och allt man inte får missa....
   Författarna Margaretha Schön och Mats Lundman har besökt Argentina nio gånger sedan 1999. 7xBuenos Aires kom första gången 2011 och den nya utgåvan är uppdaterad 2015.

Provläs 7xBuenos Aires

historier från patagonien

Varför Patagonien? Långt bort, stort och ödsligt, en värld med extremer – sandiga stränder vid Atlanten, magra stäpper, dramatisk fjällvärld med evig snö och is, stora djupa klarblå sjöar.  Margaretha Schön och Mats Lundman har rest kors och tvärs i det stora landet och hittat fjorton Historier från Patagonien som de gärna delar med oss av – om Eldslandet och Magellan, valar och kondorer, The Old Patagonial Express, Butch & Sundance, polis Oscar från Malmö, Che Guevara, Lady Di och mycket annat.
Historier från Patagonien är i storpocket, häftad och på 304 sidor med mycket bilder.


"Det är mycket fakta packad på de trehundra sidorna i denna gedigna reseskildring."

Johnny Månsson, BTJ (häfte 14111103)

Provläs Historier från Patagonien

VÄRLDSRESENÄR I TID OCH RUM

När Ystadsjournalisten Per Erik Tell ger sig ut på resa går vägen ofta utanför de vanliga stråken.
   I 85 reportage och reflektioner från världens vimmel ger han sig iväg till så skilda platser som vemodets öar St Kilda utanför Yttre Hebri-derna, till skåningen Ove Gieddes danska fort på den indiska Coromandelkusten och till de hemliga tornen i bergen i norra Georgien.
   Läsa, resa, dö är en bred resa i tid och rum, på ibland smala vägar. Du lär känna såväl litterära som verkliga figurer. Den kazakiske fejkjournalisten Borat samsas på sidorna med en revolutionär från Västindien, månfararen Ed Mitchell och Franz Kafka. Sverige och svenskarna möter du under den långa mc-turen från Ystad till Haparanda.

Provläs Läsa, resa, dö

...geografiskt är spännvidden imponerande. Argentina, Kanada, Georgien, Lichtenstein, Skottland, Danmark, Indonesien, Makedonien, Albanien och Sverige är bara ett litet urval av de platser Tell besökt.                                     Sändaren, nr 33

Per Erik Tell är inte enbart en utmärkt skribent, utrustad med stora ögon och öron och en lakonisk humor av ett slag jag är mycket förtjust i. Inte nog med att han med några få penndrag kan beskriva en plats så det känns som om man fått följa med, han letar också reda på ställen som ligger en bit från allfarvägarna...                                Kjell E Genberg i DAST-Magazine