en mamma som tidigt vände ryggen åt livet
Mamman boken handlar om är Inger – som försvann från sitt liv alldeles för tidigt.
De som skriver är hennes son Per Hellman, läkare som alltid gillat att skriva men inte tidigare gett ut annat än vetenskapliga artiklar. Den aktuella boken handlar alltså om Pers mamma och är en rak och ärlig framställning om hennes liv, men också ett försök att ge henne en del upprättelse från de mörka krafter som tog tag i Inger.
Lena Böving som också medverkar med text i boken är f.d musiklärare, verksam som amatörgitarrist, körsångare, visdiktare och Inger var hennes nära ungdomskompis. De blev svägerskor och deras respektive barn kusiner.
En livsresa genom folkhemsåren
Påfrestningarna med att vara mamma, välja sida politiskt, slåss mot spritens förbannelse, otrohet, samt ond bråd död påverkade hennes långa liv.
Allt som händer henne i boken Aggie – stinsen jänta har inte hänt Aggie i verkligheten. För hon har funnits. Författaren, Lars Thulin, kände henne väl – hon var hans mormor.
”på den tiden gladdes man åt det lilla”
Rosey Rindes berättelse är en tidsskildring i text och bild över hur livet kunde vara för en fattig familj i arbetarstadsdelen Haga i Göteborg på 40- och 50-talen.
I En Hagaunge berättar skriver hon: ”Jag har skrivit precis som jag upplevde att det var. Utlämnande? Ja, men jag delar säkert mina upplevelser från den tiden med många andra. Givetvis innehöll min uppväxt många glädjeämnen också och inte bara elände men på den tiden krävdes inte så mycket, man gladdes åt det lilla”.
om moderskap och livsresan i brev till mamma
Eva Hällnert Blom berättar i Mamma och jag om de tre viktigaste kvinnorna i hennes liv – mamma, faster och farmor. Berättelsen handlar om att födas – att komma till världen – att existera. Livets rörelse.Eva Hällnert Blom kopplar ihop sin personliga livsresa med existentiella tankegångar och tankar kring moderskap och anknytning och beskriver naturens närvaro i livet: Skogen som både skrämmer och lockar, både inger trygghet och en lätt vaksamhet. Havet som representerar både ursprung och kontinuitet, som väcker upp drömmar och fantasier. Eva Hällnert Blom varvar text med svartvita foton från barndomen och färgfoton av naturen som får representera hennes inre landskap.
Provläs Mamma och jag – brev till mamma
öden och äventyr under 36 år i banken
Men hur gick det sedan?
I fjärde och sista delen av minneskrönikan – I kvällslampans sken – får vi följa Carl-Otto Beckvid i yrkeslivet från den korta tredagarsanställningen till avtackning i gustaviansk palatsmiljö efter en i det allra närmaste 36 år lång anställning som bankman – med ett skiftande och spännande liv att se tillbaka på. Från Fridhemsplan till New York, Bogotá, Istanbul, Singapore och Sydney.
Från spyken till princeton – och hem igen
Carl-Otto Beckvid låter oss i denna andra och tredje del av sin okronologiska krönika över livet, I kvällslampans sken, till att börja med följa med till 1930-talets kindergarten för att sedan fortsätta honom genom barnaårens och tonårens med- och motgångar i skolans olika stadier. Akademiska studiers liksom militärutbildningens och militärtjänstgöringens vedermödor och glädjeämnen redovisas i närmast anekdotisk form i denna krönikedel. Vägen vindlar från Malmö till Ljungbyhed, vidare till Stockholm, till London, Paris och Princeton University – och leder oss överraskande nog till en krigsflygbas i mörkaste Småland.
om ett litet torp i en anrik bygd
en malmövilla med en familj och en historia
Familjen på Villa Svea är första delen av planerade tre av Carl-Otto Beckvid under samlingstiteln I kvällslampans sken.
femtio års frilansjournalistik i backspegeln
”Hej, det är Bengt Eriksson!”
Inte alla redaktörer nickar välvilligt när samtalet kommer. För Bengt kan vara bestämd och påstridig, rent av besvärlig att förhandla uppdrag med. Och hur skulle man annars kunna överleva på mer än 50 års oavbruten frilansjournalistik?
I boken ser han tillbaka på liv sitt som frilansjournalist – från ungdomstidningen HEJ! över Aftonbladet och rocktidningen Schlager via Radio Malmöhus och Kvällsposten till litteraturkrönikorna i Ystads Allehanda och Kristianstadsbladet.
Han döljer inte sin frustration över Journalistförbundets nonchalanta hållning till frilansarnas villkor, och han ser med sorg hur allt större mediekoncerner urholkar den lokala journalistik som han brinner för.
Till sist bjuder han på receptet till den perfekta kulturbevakningen. Och jodå, han är nog rätt trevlig ändå.
- Köp Bestämd, påstridig och besvärlig fast rätt trevlig ändå – från Bokus
- Köp Bestämd, påstridig och besvärlig fast rätt trevlig ändå – från Adlibris
Provläs Bestämd, påstridig och besvärlig fast rätt trevlig ändå
äventyrliga år i UD och som utsänd i världen
prästens och diakonissans hundra brev i kärlek
Båda var strax över trettio år, när de strålade samman och blev förälskade – han präst och hon diakonissa. De skrev mer än 200 brev från sommaren 1925 till april 1926, då de gifte sig och flyttade samman. Breven skildrar tankar, arbete och upplevelser. Och ger samtidigt en tidsbild av en verklighet som i fråga om attityder och värderingar stort skiljer sig från dagens öppna, fria och individualistiska samhälle.
berättelser med självironi och humor
Han har tidigare givit ut Min vitbok (2013) och Min andra vitbok (2014) och den nya, tredje, kompletterar nu en brokig samling berättelser ur ett rikt liv.
tecknaren från riga, moskva, berlin, stockholm
I boken Jag minns berättar han brottstycken ur sitt mycket händelserika liv för vännen John E Persson.
förälskelse och livsfarliga förbindelser
Förälskelse kan driva en människa till märkliga och irrationella handlingar. Ett förhållandevis gott omdöme reduceras till smulor. Inte heller spelar det någon roll med intelligens när känslorna drabbar. Den medelålders arkeologen och kvinnan i boken Mannen från Kreta hade behövt denna bok för ett par decennier sedan.
Kreta är en del av Europa men den sociala kontrollen i avlägsna byar påminner om något helt annat, skriver Marie-Louise Winbladh i boken. Hedersmord, tvångsgifte, vendettor och blodshämnd är vanliga. Att inleda en relation med en gift man på Kreta är livsfarligt. Något som en svensk, välutbildad kvinna borde förstå.
över oceaner i en sexmetersbåt utan motor ...
Seglaren Havet Kärleken är den dramatiska och underhållande berättelsen om hur Uno Hylén seglade i Chilena, en liten sexmetersbåt utan motor, till Peru, där han förälskade sig i Nelly, som följde med på den farofyllda resan hem till Sverige och Skanör.
Uno Hylén, är uppvuxen i Skanör och har sedan barndomen tyckt mer om vatten och hav än studier. Han har en bakgrund i handelsflottan och från skeppsvarv.
50 år av journalistik betraktad i backspegeln
Hösten 1967 började 60 elever vid den nya Journalisthögskolan i Göteborg. Utbildningen var tvåårig och våren 1969 gick de vidare ut i livet. Många, men inte alla, stannade inom journalistiken, men de valde också mycket olika vägar i sina yrkesliv. I Alltid deadline. Aldrig deadline., tillkommen i pandemins år 2020, blickar 22 av de forna eleverna tillbaka. Det blev 22 berättelser. Var och en på sitt eget sätt en bit av 50 års svensk journalistikhistoria.
Texter av Maidi Eriksson, Leif Jakobsson, Lotta Tillström, Ann-Charlotte D Dahlstedt, Monnica Söderberg, Pia Naurin, Elisabeth Wiechel, Görel Söderberg, Björn Edsta, Elisabet Hörle, Birgitta Olsson, Bengt Plomgren, Bengt Eriksson, Margareta Andersson, Inger Atterstam, Mats Lundman, Ingrid Hilario, Pelle Nyquist, Karsten Leeb-Lundberg, Staffan Kjellin, Katrin Hallman, Anita Hansson.
med fotomontaget som vapen i tredje riket
John Heartfield (född som Helmut Herzfeld i Berlin 1891) var en mångsidig tysk konstnär som med sina grymt satiriska fotomontage gisslade Hitler och den nazistiska makten ‒ ständigt jagad av deras hejdukar. Heartfield var dadaistpionjär och kommunist. Efter 17 år på flykt och i exil återvände han till Tyskland och den unga staten DDR, där han arbetade med affischer och teaterdekor.
Mannen som häcklade Hitler är den första större text som skrivits om Heartfield på svenska på över fyrtio år. Här fyller C-J Charpentier ett tomrum när han lyfter fram Heartfields kamp mot det bruna barbariet. I sin genre var han den störste och den främste.
en femtiotalist om vägen till vuxenheten
Den här boken passar alla men mest dem som är födda på 50- och 60-talen. Därför kan den vara den idealiska presenten till mogna mammor och pappor som har allt, inte önskar sig något men gillar att läsa.
Den handlar om barndom och ungdom i mitten av förra seklet. Musik, mellanölsfylla, underbara kamrater och knasiga lärare. Nattsvart sorg och himlastormande lycka. Även om vuxenhet. Att bli förälder och inse vad i livet som är viktigt. Att vandra hand i hand med döden på europavägar och i thailändska bårhus. Att som medresenär tvingas kliva på demensens kusliga tåg. Den handlar kort och gott om livet.
Att ha en nätbaserad musiktjänst till hands när man läser Född på femtiotalet av Lars Thulin är nästan ett krav.
ett minnenas strövtåg på byn
Inger Medelberg-Söderström är f.d. vårdlärare som skriver om sin bok En jäntas vandring på byn:
"Jag är född på landet i den by som jag beskriver, jag har både fina och mindre goda minnen från byn. Vandringen jag har gjort i dåtid har gett mig en ny insikt om hur det var att leva på landet under den tiden. Då fanns det inga givna lösningar på allt. Det var inte bara att åka till närmaste köpcenter och köpa nytt, nej man fick vad man sade 're sig själv', man lagade maskiner, bytte arbetssysslor med varandra och kunde därför klara av mycket i livet. Idag är jag stolt över att härstamma från byn, dessutom över de som idag fortsätter att hålla byn levande."
med tv-kameran till trettio år av krig och kris
Don Titelman är fotograf och har i tre decennier bevakat krishärdar världen runt, mesta tiden för Sveriges Television. I sin bok Trettioåriga kriget tar han med läsaren bakom kulisserna, till det som inte sändes i TV. Berättelser om kollegor och strapatser. Historier som när Don slås blodig av en rysk överste för att sen bli bjuden på cognac. Och om hur påtända barnsoldater stoppar TV-teamet. Och hur Lars Adaktusson kastas in i en ambulans i New York men snart kastas ut igen.
Ett koncentrat av 30 år på fältet med allvar och humor.
från visby, värmland och klarakvarteren
Hjärnan lär vara sätet för själen. Är själen odödlig? Kan den vidarebefordra livet till kommande generationer? Finns de gamla kvar i oss? Vilka tankar och känslor hade de som kom före oss? Var de påverkade av sin miljö? Var de lyckliga? Barnkära? Tjuriga och knepiga? Flitiga? Lena Böving har försökt att ge far- och morföräldrarna liv igen – genom att läsa deras brev och tala med deras barn och barnbarn. En resa som tar oss från Visby och Värmland, de gamla Klarakvarteren till Stockholms skärgård och Bromma. Provläs Släkten följa släktens gång
släktberättelse sätter ljus på ett emigrantöde
En mörk natt flydde han från sin andra hustru för att aldrig mera återse henne. Som invandrare i Amerika lyckades han skapa sig ett nytt och bättre liv, även om det förflutna förföljde honom.
Kring denna stomme av fakta, ur en verklighet några generationer tillbaka i tiden, har berättelsen Vid vägs ände om Johan Månsson tillkommit, utfylld på olika vis av författaren Finn Bergstrand med möjliga händelser och tolkningar. Kanske till och med troliga. Provläs Vid vägs ände
för inte så länge sedan
Hortense och Pehr skildras genom andras berättelser men också genom deras egna brev och dagboksanteckningar. Ändå är Tryggve Lundgrens bok en roman, en fantasiprodukt, även om materialet till stor del är dokumentärt och hämtat ur verkliga källor. Hortense och Pehr är också en tidsskildring som vittnar om faktiska förhållanden och de flesta personerna som förekommer har en gång levat, tänkt och känt precis som vi. Egentligen var det inte så länge sedan. Provläs Hortense och Pehr
på spaning efter den tid som aldrig kom
I Besinningspunkter ser Bo Jansson tillbaka på sin vandring genom andra hälften av 1900-talet. Hans erfarenheter av tidens demokratifrågor, energipolitik, arbetsmarknadspolitik och landsbygdsutveckling, återges ur både lokalt och globalt perspektiv. Hela tiden genom den enskilde medborgarens ögon, i samtal och möten med andra. Arkitektur, media, vattnets former i naturen, fågelskådning och lokal historia ger färg åt samhällsfrågorna. Världen har inte blivit bättre, konstaterar författaren och söker en högre kvalitet i skeendena, händelserna och livet.
"… mina dagar är sannolikt representativa för ett stort antal öden i Europa och den västinfluerade världen. Alla dessa liv som inte blir dokumenterade, för vi representerar inte något känt, stort, banbrytande eller halsbrytande. Vi blir inte upplyfta på någon politisk, ekonomisk eller kulturell parnass. Men vi är som havets vattenmassor, utan dem skulle det inte bli några vågtoppar", skriver Bo Jansson,
ett långt göteborgsliv i backspegeln
en 200-årig släktkrönika från ålakusten
Författaren Matz Nilsson berättar om sin släktkrönika:
Betongarbetare och Bästeman. Walter Nilsson. Min storebror. Som från en position på stjärnhimlen. Eller på Olympias hedersläktare. Assisterat och väglett mej mellan stackarmar och mesansegel. Utan dej skulle berättelsen om Jävlahavet aldrig blivit skriven. Utan dej skulle jag aldrig lärt mej hur ett bondeoffer sker. I schackspel eller under historiens vingslag. • Ålafiskare och fruktodlare. Nils-Folke Nilsson. Vår store lille far. Sedan länge ror du båten från en annan kust. Men nu vakar du bakom mej under skrivprocessen. Harklar dej och påpekar att: ”Så där kan du inte skriva.” Rättar till luggen under baskern. Lägger till: ”Men det här stycket ser bättre ut.” •
Från köket kommer doften av nystekt sill. Jag hör dej Ruth Elina. Vår mor. Som tillreder en festmiddag. I fiskarhuset. Päregröd och stekt sill. Grovt bröd och gräslök. Du är den starkaste i hela världen. Starkare än banden som håller oss ihop.
en livsresa med bibel och penna
• Uppvuxen i ett bibeltroget pingstpastorshem • Blev bibelsmugglare till förföljda pingst- och baptistförsamlingar i dåvarande Sovjet • Drivande kraft bakom ett barn- och familjecenter i Moskva efter kommunistregimens fall • Journalist som bevakat mänskliga fri- och rättigheter bakom järnridån, svensk inrikes- och försvarspolitik och var bland de första på plats när den sovjetiska ubåten U-137 gick på grund i militärt skyddsområde och skapade dramatik under tidigt 80-tal. • Tagen i örat av pingstledaren Lewi Pethrus och överbefälhavaren Bengt Gustafsson • Till sist vän med en kroatisk ambassadörsmördare och en spionanklagad irakisk läkare. Provläs Gudsfruktan & djävulskap
”Han brottas med sin ungdoms pingströrelse, dess värderingar och uttryck. Men mot alla odds har han bevarat sin tro och sitt engagemang och gett det utlopp inom den rörelse som ibland hanterade honom ganska hårdhänt. /- - -/ … ett tidsdokument som inte minst många av författarens generationskamrater kommer att läsa med stor behållning.”
Flykten från gettot och förintelsen
Boken berättar också om det judiska folkets historia. En berättelse byggd på historiska fakta som har sin början för 4000 år sedan och sträcker sig fram till idag. Provläs Till livet
tennis, musik, passion & Jantelag
I den här boken får vi följa Björn Odengren på livsresan från Nässjö till tennisarenorna i Båstad, Stockholm, Kentucky, Sydney och tillbaka – hem till den lilla staden, till drömjobbet som idrottslärare och fritidspolitiker och engagerad ungdomsledare. Älskad av många, av andra sedd som en provkokatör som utmande småstadens villkor. Det hade nog inte blivit en bok om det inte varit för en trist händelse i hemstaden häromåret. I Grus, gräs och kärleken till en liten stad berättar nu Björn Odengren hela historien, om hela sitt innehållsrika liv. Provläs Grus, gräs och kärleken till en liten stad
nya perspektiv på värmländsk historia
- Köp Den nyfikne 90-åringen från Karlstad – från Bokus:
- Köp Den nyfikne 90-åringen från Karlstad – från Adlibris
16 MÅNADERS KAMP MOT CANCERN
”Naturen är inte ond eller god, naturen är varken rättvis eller orättvis. Naturen bara är” skriver Erik Nordström efter att han fått beskedet om sin långt gångna cancer. Under de sexton månader han har kvar att leva bloggar han om livet med sjukdomen – hur han går till jobbet som lärare, sportar och försöker leva som vanligt. Samtidigt som cancern kräver ständiga, ofta plågsamma undersökningar, nya läkare, nya mediciner, nya biverkningar och kriser. När livslågan till slut flämtar blir hans text aldrig sentimental utan behåller en rak berättarton med glimten i ögat. Erik dog juldagen 2011. Nu finns hans blogg som bok.
"Jag kan inte låta bli att förundras och imponeras av Eriks entusiasm och energi, han friade till sin flickvän och ordnade överraskningsbröllop nästan samtidigt som han planerade sin egen begravning." Marianne Ericsson, BTJ (häfte 14111081)
Provläs Naturen bara är
gränslös kärlek i strindbergs tid
Finlandssvenska Ina Lange var inte bara erkänt skicklig pianist och sångerska. Hon umgicks dessutom i tongivande nordiska kulturkretsar och var förtrolig vän med August Strindberg. Ryktet gör gällande att Ina och August hade en affär. Det var Ina som senare sammanförde honom i Stockholm med väninnan Siri von Essen.
Ina var gift med den operasångaren Algot Lange och paret bosatte sig i Köpenhamn där hon blev hovpianist hos den danska kungafamiljen och han firade triumfer på Det Kongelige Teater. Samtidens kulturelit umgicks flitigt i det Langeska hemmet.
Lennart Luthander (1912-1989), fick genom Ina Langes svärdotter Bente tillgång till ett arkiv som ligger till grund för denna bok. En olycka stopp för utgivningen då. Men 25 år senare är det dags för publicering av detta unika, historiska material om ett par av dåtidens mest inflytelserika artister.
- Köp Ina Lange – Gränslös kärlek i Strindbergs tid – från Bokus
- Köp Ina Lange – Gränslös kärlek i Strindbergs tid – från Adlibris
50 år i dansbandspublikens tjänst
Boken om Roynes orkester handlar om en mängd autentiska eskapader, påfund och hyss, som hänt under 50 års turnerande med dansbandet, i bl.a. Sverige och USA. Läs om skottdramat i Mexico, resan till Hawaii, en dramatisk flygning över Grand Canyon eller en vådlig bilfärd i Seattle. Boken innehåller även häftiga inslag av variende tokigheter, som hänt under våra resor. Här finns spänning, äventyr, dramatik, romantik samt en mängd roliga saker, som lockar till skratt. Följ med oss i tankarna på våra turnéer.
Provläs Livat med Roynes
historier med självironi och humor
Här kommer 21 stycken helt sanna, ostraffbara berättelser i Bengt Plomgrens ”Min andra vitbok”. Flera handlar om bandy och om Slottshov, Göteborgs äldsta ännu levande bandyklubb. Sporttemat fortsätter med fotboll, boxning och boxare, om mötet med Ingemar Johansson och om Ingos lilla snapsvisa. Här finns struliga resor, för författaren och för en burk med surströmming! Och äventyr med vodka, som inte skulle kunna hända, men ändå hände.
Författaren Bengt Plomgren är sprängfylld av goda historier som han berättar med självironi och humor.
21 ostraffbara, sanna berättelser
Här är 21 stycken helt sanna, ostraffbara berättelser i en liten ”vitbok” Det handlar till exempel om att bli omkörd av sitt eget bakhjul i 110 km/tim, om ett möte med Jimi Hendrix i Göteborgs polishus och om att få se Hans Majestät Konungen naken…
Författaren Bengt Plomgren är sprängfylld av goda historier som han berättar med självironi och humor.
Min vitbok är i storpocket, häftad och på 88 sidor