UEB-LOGGA_hög

med fotomontaget som vapen i tredje riket

John Heartfield (född som Helmut Herzfeld i Berlin 1891) var en mångsidig tysk konstnär som med sina grymt satiriska fotomontage gisslade Hitler och den nazistiska makten ‒ ständigt jagad av deras hejdukar. Heartfield var dadaistpionjär och kommunist. Efter 17 år på flykt och i exil återvände han till Tyskland och den unga staten DDR, där han arbetade med affischer och teaterdekor.
Mannen som häcklade Hitler är den första större text som skrivits om Heartfield på svenska på över fyrtio år. Här fyller C-J Charpentier ett tomrum när han lyfter fram Heartfields kamp mot det bruna barbariet. I sin genre var han den störste och den främste.

Provläs Mannen som häcklade Hitler

en femtiotalist om vägen till vuxenheten

Den här boken passar alla men mest dem som är födda på 50- och 60-talen. Därför kan den vara den idealiska presenten till mogna mammor och pappor som har allt, inte önskar sig något men gillar att läsa.
Den handlar om barndom och ungdom i mitten av förra seklet. Musik, mellanölsfylla, underbara kamrater och knasiga lärare. Nattsvart sorg och himlastormande lycka. Även om vuxenhet. Att bli förälder och inse vad i livet som är viktigt. Att vandra hand i hand med döden på europavägar och i thailändska bårhus. Att som medresenär tvingas kliva på demensens kusliga tåg. Den handlar kort och gott om livet.
   Att ha en nätbaserad musiktjänst till hands när man läser Född på femtiotalet av Lars Thulin är nästan ett krav.

Provläs Född på femtiotalet

ett minnenas strövtåg på byn

Inger Medelberg-Söderström är f.d. vårdlärare som skriver om sin bok En jäntas vandring på byn:
"Jag är född på landet i den by som jag beskriver, jag har både fina och mindre goda minnen från byn. Vandringen jag har gjort i dåtid har gett mig en ny insikt om hur det var att leva på landet under den tiden. Då fanns det inga givna lösningar på allt. Det var inte bara att åka till närmaste köpcenter och köpa nytt, nej man fick vad man sade 're sig själv', man lagade maskiner, bytte arbetssysslor med varandra och kunde därför klara av mycket i livet. Idag är jag stolt över att härstamma från byn, dessutom över de som idag fortsätter att hålla byn levande."

med tv-kameran till trettio år av krig och kris

Don Titelman är fotograf och har i tre decennier bevakat krishärdar världen runt, mesta tiden för Sveriges Television. I sin bok Trettioåriga kriget tar han med läsaren bakom kulisserna, till det som inte sändes i TV. Berättelser om kollegor och strapatser. Historier som när Don slås blodig av en rysk överste för att sen bli bjuden på cognac. Och om hur påtända barnsoldater stoppar TV-teamet. Och hur Lars Adaktusson kastas in i en ambulans i New York men snart kastas ut igen.
   Ett koncentrat av 30 år på fältet med allvar och humor.

Provläs Trettioåriga kriget

från visby, värmland och klarakvarteren

I Släkten följa släktens gång porträtterar Lena Böving tre släkter: Hedströms med sin rika matkultur (och restaurang Tennstopet!) och sitt intresse för litteratur – och båtar. Risingers med sitt rika sociala liv och intresse för musik – och båtar. Bövings med sitt  friluftsliv och intresse för teknik, design – och båtar.
Hjärnan lär vara sätet för själen. Är själen odödlig? Kan den vidarebefordra livet till kommande generationer? Finns de gamla kvar i oss? Vilka tankar och känslor hade de som kom före oss? Var de påverkade av sin miljö? Var de lyckliga? Barnkära? Tjuriga och knepiga? Flitiga? Lena Böving har försökt att ge far- och morföräldrarna liv igen – genom att läsa deras brev och tala med deras barn och barnbarn. En resa som tar oss från Visby och Värmland, de gamla Klarakvarteren till Stockholms skärgård och Bromma.
Provläs Släkten följa släktens gång

släktberättelse sätter ljus på ett emigrantöde

Johan Månsson, bondson, föddes 1821 på en släktgård i Småland och dog i Amerika 1913. Hans långa levnad förmörkades av den första hustruns tidiga död, av konkurs och av tragedier kring två av barnen.
  En mörk natt flydde han från sin andra hustru för att aldrig mera återse henne. Som invandrare i Amerika lyckades han skapa sig ett nytt och bättre liv, även om det förflutna förföljde honom.
  Kring denna stomme av fakta, ur en verklighet några generationer tillbaka i tiden, har berättelsen Vid vägs ände  om Johan Månsson tillkommit, utfylld på olika vis av författaren Finn Bergstrand med möjliga händelser och tolkningar. Kanske till och med troliga.
Provläs Vid vägs ände

för inte så länge sedan

Berättelsen om Hortense och Pehr börjar i Stockholm på 1850-talet, men för snabbt läsaren till 1870-talet och följer två människors öden och äventyr i Amerika respektive på den svenska västkusten för att slutligen landa i Halmstad där de båda genom ödets skickelse kommer att mötas.
Hortense och Pehr skildras genom andras berättelser men också genom deras egna brev och dagboksanteckningar. Ändå är Tryggve Lundgrens bok en roman, en fantasiprodukt, även om materialet till stor del är dokumentärt och hämtat ur verkliga källor. Hortense och Pehr är också en tidsskildring som vittnar om faktiska förhållanden och de flesta personerna som förekommer har en gång levat, tänkt och känt precis som vi. Egentligen var det inte så länge sedan.
Provläs Hortense och Pehr

på spaning efter den tid som aldrig kom

I Besinningspunkter ser Bo Jansson tillbaka på sin vandring genom andra hälften av 1900-talet. Hans erfarenheter av tidens demokratifrågor, energipolitik, arbetsmarknadspolitik och landsbygdsutveckling, återges ur både lokalt och globalt perspektiv. Hela tiden genom den enskilde medborgarens ögon, i samtal och möten med andra. Arkitektur, media, vattnets former i naturen, fågelskådning och lokal historia ger färg åt samhällsfrågorna. Världen har inte blivit bättre, konstaterar författaren och söker en högre kvalitet i skeendena, händelserna och livet.
"… mina dagar är sannolikt representativa för ett stort antal öden i Europa och den västinfluerade världen. Alla dessa liv som inte blir dokumenterade, för vi representerar inte något känt, stort, banbrytande eller halsbrytande. Vi blir inte upplyfta på någon politisk, ekonomisk eller kulturell parnass. Men vi är som havets vattenmassor, utan dem skulle det inte bli några vågtoppar", skriver Bo Jansson,

Provläs Besinningspunkter

ett långt göteborgsliv i backspegeln

Hvitfeldtska, FNL, Chalmers, FNL, Volvo, Masthuggets BK, Prosolvia … Martin Härnqvist har förblivit Göteborg trogen. Det har nu resulterat i en serie texter – Återblickar på mitt 1900-tal – i vilka han söker beskriva viktiga perioder i sitt liv. ”De teman jag valt har varit de som jag helst velat återvända till. Inte för att smärtpunkter saknas, men för att jag önskat vrida och vända på frågor som hur och varför, och för att jag funnit ett rent nöje i att utforska min egen minnesbank. I allmänhet har jag avstått från att ”gå till läggen” för att finna historisk dokumentation. Dessutom har mina val styrts av att det måste finnas en historia som någon läsare kan ha utbyte av. Annars blir det för tr åkigt”, skriver Martin Härnqvist i sin programförklaring. Provläs Återblickar på mitt 1900-tal

en 200-årig släktkrönika från ålakusten

Författaren Matz Nilsson berättar om sin släktkrönika:
Betongarbetare och Bästeman. Walter Nilsson. Min storebror. Som från en position på stjärnhimlen. Eller på Olympias hedersläktare. Assisterat och väglett mej mellan stackarmar och mesansegel. Utan dej skulle berättelsen om Jävlahavet aldrig blivit skriven. Utan dej skulle jag aldrig lärt mej hur ett bondeoffer sker. I schackspel eller under historiens vingslag. • Ålafiskare och fruktodlare. Nils-Folke Nilsson. Vår store lille far. Sedan länge ror du båten från en annan kust. Men nu vakar du bakom mej under skrivprocessen. Harklar dej och påpekar att: ”Så där kan du inte skriva.” Rättar till luggen under baskern. Lägger till: ”Men det här stycket ser bättre ut.” •
Från köket kommer doften av nystekt sill. Jag hör dej Ruth Elina. Vår mor. Som tillreder en festmiddag. I fiskarhuset. Päregröd och stekt sill. Grovt bröd och gräslök. Du är den starkaste i hela världen. Starkare än banden som håller oss ihop.

Provläs Mellan Jävlahavet och sandnejlikorna

en livsresa med bibel och penna

Tidsdokument av ett pastorsbarn är undertiteln när journalisten Sune Olofson delar med sig av skärvor ur sitt spännande liv i memoarboken Gudsfruktan & djävulskap.
• Uppvuxen i ett bibeltroget pingstpastorshem • Blev bibelsmugglare till förföljda pingst- och baptistförsamlingar i dåvarande Sovjet  • Drivande kraft bakom ett barn- och familjecenter i Moskva efter kommunistregimens fall • Journalist som bevakat mänskliga fri- och rättigheter bakom järnridån, svensk inrikes- och försvarspolitik och var bland de första på plats när den sovjetiska ubåten U-137 gick på grund i militärt skyddsområde och skapade dramatik under tidigt 80-tal. • Tagen i örat av pingstledaren Lewi Pethrus och överbefälhavaren Bengt Gustafsson • Till sist vän med en kroatisk ambassadörsmördare och en spionanklagad irakisk läkare.
Provläs Gudsfruktan & djävulskap

”Han brottas med sin ungdoms pingströrelse, dess värderingar och uttryck. Men mot alla odds har han bevarat sin tro och sitt engagemang och gett det utlopp inom den rörelse som ibland hanterade honom ganska hårdhänt. /- - -/ … ett tidsdokument som inte minst många av författarens generationskamrater kommer att läsa med stor behållning.”
Håkan Arenius i Dagen 2017-10-05

Flykten från gettot och förintelsen

Till livet är den gripande berättelsen om Jakob Janover, Kristina Engströms pappa, som efter en trygg barndom drabbades av judeförföljelserna i Polen. Jakob Janover levde i Warszawas getto under nazisternas ockupation, flydde, bytte identitet och klarade sig undan Förintelsen. Men hans nära anhöriga gjorde det inte. Efter kriget gjorde Jakob Janover karriär i ”det nya” Polen. Men antisemitismen tvingade bort honom och med sin fru och dotter flyttade han till Sverige för resen av sitt liv.
Boken berättar också om det judiska folkets historia. En berättelse byggd på historiska fakta som har sin början för 4000 år sedan och sträcker sig fram till idag.
Provläs Till livet
"Som genom ett under klarar sig författarens föräldrar från att hamna i något av de nazistiska dödslägren genom att de lyckas fly från ghettot i Warszawa och leva under falska identiteter. / - - - / Boken bör kunna vara användbar som bredvidläsningslitteratur i gymnasiet."
                                                                                                          Ulf Pauli i BTJ/14

tennis, musik, passion & Jantelag

En vanlig grabb från Nässjö hittar en egen väg i livet och följer den. Visar att den lilla världen hör samman med den stora och att steget däremellan inte är särskilt stort.
I den här boken får vi följa Björn Odengren på livsresan från Nässjö till tennisarenorna i Båstad, Stockholm, Kentucky, Sydney och tillbaka – hem till den lilla staden, till drömjobbet som idrottslärare och fritidspolitiker och engagerad ungdomsledare. Älskad av många, av andra sedd som en provkokatör som utmande småstadens villkor. Det hade nog inte blivit en bok om det inte varit för en trist händelse i hemstaden häromåret. I Grus, gräs och kärleken till en liten stad berättar nu Björn Odengren hela historien, om hela sitt innehållsrika liv.
Provläs Grus, gräs och kärleken till en liten stad

nya perspektiv på värmländsk historia

Här är en bok om det Karlstad som en gång var. Hans-Erik Sennmark har levt större delen av sitt långa liv i Värmlands största stad och varit med om dramatiska skeden i Karlstads och samhällets utveckling. I Den nyfikne 90-åringen från Karlstad ger han nya perspektiv på stadens och Värmlands historia. Han berättar med inlevelse och lågmäld underfundig humor om episoder ur sitt liv, allt från gamla tiders skola, arbetsamma men glädjefyllda sommarjobb, andra världskrigets starka inverkan och ett omväxlande arbetsliv, till spännande möten med kungligheter och kändisar. Provläs Den nyfikne 90-åringen från Karlstad

16 MÅNADERS KAMP MOT CANCERN

”Naturen är inte ond eller god, naturen är varken rättvis eller orättvis. Naturen bara är” skriver Erik Nordström efter att han fått beskedet om sin långt gångna cancer. Under de sexton månader han har kvar att leva bloggar han om livet med sjukdomen – hur han går till jobbet som lärare, sportar och försöker leva som vanligt. Samtidigt som cancern kräver ständiga, ofta plågsamma undersökningar, nya läkare, nya mediciner, nya biverkningar och kriser. När livslågan till slut flämtar blir hans text aldrig sentimental utan behåller en rak berättarton med glimten i ögat. Erik dog juldagen 2011. Nu finns hans blogg som bok.
 

"Jag kan inte låta bli att förundras och imponeras av Eriks entusiasm och energi, han friade till sin flickvän och ordnade överraskningsbröllop nästan samtidigt som han planerade sin egen begravning."                                                       Marianne Ericsson, BTJ (häfte 14111081)

Provläs Naturen bara är

gränslös kärlek i strindbergs tid

Finlandssvenska Ina Lange var inte bara erkänt skicklig pianist och sångerska. Hon umgicks dessutom i tongivande nordiska kulturkretsar och var förtrolig vän med August Strindberg. Ryktet gör gällande att Ina och August hade en affär. Det var Ina som senare sammanförde honom i Stockholm med väninnan Siri von Essen.
   Ina var gift med den operasångaren Algot Lange och paret bosatte sig i Köpenhamn där hon blev hovpianist hos den danska kungafamiljen och han firade triumfer på Det Kongelige Teater. Samtidens kulturelit umgicks flitigt i det Langeska hemmet.
   Lennart Luthander (1912-1989), fick genom Ina Langes svärdotter Bente tillgång till ett arkiv som ligger till grund för denna bok. En olycka stopp för utgivningen då. Men 25 år senare är det dags för publicering av detta unika, historiska material om ett par av dåtidens mest inflytelserika artister.

Provläs Ina Lange – Gränslös kärlek i Strindbergs tid

50 år i dansbandspublikens tjänst

Boken om Roynes orkester handlar om en mängd autentiska eskapader, påfund och hyss, som hänt under 50 års turnerande med dansbandet, i bl.a. Sverige och USA. Läs om skottdramat i Mexico,  resan till Hawaii, en dramatisk flygning över Grand Canyon eller en vådlig bilfärd i Seattle. Boken innehåller även häftiga inslag av variende tokigheter, som hänt under våra resor. Här finns spänning, äventyr, dramatik, romantik samt en mängd roliga saker, som lockar till skratt. Följ med oss i tankarna på våra turnéer.

Provläs Livat med Roynes

historier med självironi och humor

Här kommer 21 stycken helt sanna, ostraffbara berättelser i Bengt Plomgrens ”Min andra vitbok”. Flera handlar om bandy och om Slottshov, Göteborgs äldsta ännu levande bandyklubb. Sporttemat fortsätter med fotboll, boxning och boxare, om mötet med Ingemar Johansson och om Ingos lilla snapsvisa. Här finns struliga resor, för författaren och för en burk med surströmming! Och äventyr med vodka, som inte skulle kunna hända, men ändå hände.
    Författaren Bengt Plomgren är sprängfylld av goda historier som han berättar med självironi och humor.

Provläs Min andra vitbok

21 ostraffbara, sanna berättelser

Här är 21 stycken helt sanna, ostraffbara berättelser i en liten ”vitbok” Det handlar till exempel om att bli omkörd av sitt eget bakhjul i 110 km/tim, om ett möte med Jimi Hendrix i Göteborgs polishus och om att få se Hans Majestät Konungen naken…
Författaren Bengt Plomgren är sprängfylld av goda historier som han berättar med självironi och humor.

Min vitbok är i storpocket, häftad och på 88 sidor

Provläs Min vitbok