UEB-LOGGA_hög

kan förklaras men knappast förlåtas

Det börjar med kvinnomisshandel. Gräl, provokationer, slag. Därefter akuten, djup ånger och kroppsliga sår. Men för Marcus och Sandra från en av Stockholms gräddhyllor läkte inte allt.
Mörka familjehemligheter avslöjas, i denna roman av Lars Thulin. Deras fortsatta relation fylls av kärlek, otrohet, svartsjuka, hot om våld, saknad och lust. Och beteenden som nog kan förklaras, men knappast förlåtas.
Här finns även vänskap som både förstör och räddar. Vad gick fel? Hur borde paret agerat? Hur slutar Slaget egentligen?

kriminaliteten skakar smålandsidyllen

Handlingen i Måns Ripas nya deckare utspelas i trakterna kring Kalmar och Torsås, en bekant miljö från författarens tidigare böcker. Likaså bekant från tidigare är polisen Vendela Karlsson som nu har gått i pension men ändå spelar en central roll i handlingen. Det gör också hennes unga poliskollega Eva-Lis Dahl som av polismästaren i Kalmar får i uppdrag att utreda några svåra brott, begångna en mörk höst i det annars så idylliska Torsås. Är förövaren en och samme person och kanske knuten till något av de kriminella nätverk som på senare tid etablerat sig i kommunen? Många är misstänkta och samhällets företrädare lever farligt. Detta är en pusseldeckare med rika inslag av aktuella politiska konflikter.

noveller om dramaTIKEN som äter sig inåt

En pojke ligger blödande på en parkeringsplats, en ung kvinna står i badrummet och skär sig med rakblad, en snart 80-årig man får en plötslig ingivelse att mörda sin fru. Ett ungt förälskat par blir hängande mellan himmel och jord, i en stuga växer tystnaden mellan två livskamrater som skulle njuta sin första sommar som pensionärer, samtidigt förändras livet för en änka på landet när rörmokaren ringer på. Dramatiken är påtaglig i Peter Palmkvists berättelser, men i stället för action är det hur de inblandade påverkas som skildras
    Peter Palmkvist, född 1948, har en bakgrund som nyhetsjournalist. Han har tidigare publicerat noveller i tidskrifter och antologier. Leka sommar är hans skönlitterära bokdebut.

mordspanare utan både spår och vittnen

Åter står den gamla anrika idrottsplatsen Silvervallen i rampljuset.
Hemkommen efter en veckas semester kastas kommissarie Gustav Frank rätt in i en mordutredning. Utan spår och vittnen jobbar hans team i ett ständigt mörker. Under utredningens gång sker nya mord som ställer till nya problem. Hänger de ihop, eller är de separata händelser?
Samtidigt står Gustav Frank inför stora personliga val livet.
   Döden på Silvervallen är den femte boken i Owe Liljebergs thrillerserie om kriminalkommissarie Gustav Frank i Sala.

chefredaktörn ”som en ny sheriff i stan”

Kuriren behöver en ny chefredaktör. ”Som en ny sheriff i stan” skojar tidningsstiftelsens starke man när han möter Moa Lönn över en lunch på Grands veranda.
Och visst, det finns åtskilligt för Moas nya redaktion att ta tag i. Unga kriminella till exempel som skjuter och spränger slåss om den lokala knarkhandeln.
Och kring den framgångsrike och mäktige lokale byggentreprenören uppstår det ena frågetecknet efter det andra. Vad är det för lägenhetsaffärer som pågår i stan och kanske även på redaktionen? Moa hetsar Kurirens grävteam som avslöjar den ena skandalen efter den andra. Men kanske kan det gå för långt?
Med Grävarna avslutar
Mats Lundman sin serie om tio romaner i mediemiljöer.

Kristianstadsjournalen avslöjar:
Moa Lönn är tillbaka i stan
 •  Redan på första sidan i Mats Lundmans senaste, och kanske sista, bok om journalisten Moa Lönn, Grävarna, som gavs ut i höst möter läsaren en klassisk Kristianstadsmiljö i lätt maskering:
  ”Smedens källare räknade anor sedan sextonhundratalet då en ölstuga etablerats här i en källare vid Södra Larmgatan. För hundra år sedan började krogen stiga i graderna…”
   
  Visst är det Kippers källare som beskrivs. Vi som kan vårt Kristianstad känner oss hemma.,
 • När Stockholmsförfattaren Mats Lundman nu ger ut den tionde boken i serien om journalisten och redaktören Moa Lönn återvänder hon överraskande till Kristianstad och Kristianstadsbladet.
 • Eller ja, till Sjöstad och tidningen Sjöstads-Kuriren. Men det är ingen hemlighet att Kristianstad stått modell för det fiktiva Sjöstad och Kuriren tagit stort intryck av Lundmans tid på Bladet.
  Mats Lundman har uppfunnit en alldeles egen litterär genre, redaktionsthrillern. Spänning i kombination med journalistik där publiceringsfrågorna är viktigare och intressantare än de brott och straff polisen möjligen utreder.
  Lundmans tid som chefredaktör på Kristianstadsbladet 1996-1999 inspirerade till den första boken, D som i deadline. Fast kanske var det främst avslutningen på Bladet som gav honom incitament att skriva den första boken.
  Han fick nämligen sparken.
  Det har han aldrig hymlat med och boken blev ett sätt att bearbeta och förklara det som hände för såväl sig själv som andra.
   Trots den snöpliga reträtten har Mats Lundman genom åren behållit en sorts klockarkärlek för Kristianstad, där hans alter ego Moa Lönn lätt maskerat bosätter sig på Östermalm, köper korv på Stora Torg, joggar Linnérundan och för diskreta samtal i Kippers källare.
  - Ja, Kristianstad har betytt mycket. Dels de där åren som satte sina spår och dels har jag aldrig släppt intresset för stan. Det är intressant att se utvecklingen, säger han.
  I den första boken från Sjöstads-Kuriren är själva ramberättelsen  hur Moa Lönn får sparken som chefredaktör. Även om detaljer och personer förändrats är det i mångt och mycket Lundmans egen historia. I den nya boken är intrigen friare från verkliga händelser. Ändå:
  - Kristianstad har ju blivit en av de där städerna som är lagom stor för att den gängkriminella knarkhandeln vill ha ett fotfäste, så en sådan konflikt finns med på ett hörn, säger Mats Lundman om det som sker i nya boken.
  Dessutom är Kuriren numera del i en stor koncern, liksom Bladet, och konkurrenten i grannstaden köps upp. I verkligheten har Norra Skåne tagits över av Bladet.
  - Det ger mig anledning att utveckla synpunkter på vad en lokaltidning bör vara, säger Lundman.
  Förutom en muthärva som grävs fram av journalisterna tas diskussionen kring ledarsidan upp. Vad är det egentligen och vilken roll spelar den idag?
  De publicistiska frågorna står i fokus i Lundmans romaner. Det har handlat om nyhetsjakt, pressetik, tidningsdöd, ny teknik och intåget på sociala medier, med mera. Moa Lönn har passerat de flesta redaktionella miljöer och flera böcker utspelar sig på förortstidningen Stockholm Syd.
  Varför återvänder då Moa till Sjöstad?
  - Bokserien skulle ju få ett slut. Miljön i förortskommunerna söder om Stockholm började kännas utforskad och risk förelåg för bara mer av samma. Det fanns skäl att byta till en lite mer komplicerad redaktionell situation. Och en annan mediemiljö.
  - Jag hade länge tänkt att det där med att återvända till platsen för brottet var en lockande tanke,
  säger han med glimten i ögat.
  Är den tionde boken också den sista om Moa Lönn? I ett efterord i boken säger Lundman att det är så och motiverar med att förändringarna inom pressen nu är så stora, med bland annat tillkomsten av AI att han inte längre har insynen i vad som utspelar sig på redaktionerna.
  - Böckerna har varit ett sätt för mig att hålla mig kvar i en miljö jag har älskat sedan jag som tjugoåring en sommar klev in på Arbetet Västs redaktion i Göteborg och hörde knattret från nattredaktörernas skrivmaskiner, avslutar han.
  Sedan det mötet har Lundmans odyssé genom den publicistiska världen varit en lång och bred resa där stoppet i Kristianstad blev en av de mer färgrika hållplatserna.

 • Per Erik Tell

tre kortromaner i dystopiernas tid

Dystopin är som genre idag relevantare än någonsin, både mot bakgrund av medias banalisering, den accelererande globala klimatförändringen och det faktum att antalet diktaturer i världen breder ut sig. Tillkommer nyare hot som AI och människans egen klassiska destruktionsdrift. 
Två av de här aktuella kortromanerna – Senilia (om en gammal uppfinnare som lever ensam med sin robot) och Neutronstjärnan (om en legosoldat mellan det fjärde och femte världskriget) – gestaltar post-apokalyptiska tillstånd, utan sammanhållande statsapparater, medan omständigheterna i Tvåtusentjugoåtta  utspelar sig i ett samhälle där individens värde av andra skäl reducerats till nästan ingenting. 
Kommer vi i framtiden åter att leva i klansamhällen, utan statliga våldsmonopol, eller inom ramen för nationalstater, med rätt att konsumera, men med demokratin stadigt mer urholkad och analysen ersatt av underhållning?  I Tre dystopier tecknar Stefano Foconi tre möjliga vägar, den ena mer skräckinjagande än den andra.

ett strävsamt familjeliv i gångna tider

Maja Lena Dahlholm föddes vid Billingsfors bruk 1790. Dokumentärromanen Maja Lena är berättelsen om hennes liv. Skomakardottern från Dalsland som blir piga hos en sjökapten i Strömstad, och genom livets omständigheter hamnar som bondhustru i Hällestrand i Skee socken.
Jan Olov Nilsson  följer Maja Lena, hennes man Jonas från Hogdal och de fem barnen som gör olika vägval i livet. Liksom Maja Lenas halvsyskon i Dalsland och deras livsöden. Boken blir på så vis också en skildring av norra Bohuslän och Dalslands historia under större delen av 1800-talet.

om livet från den vilsna sidan

Livet är ingen dans på rosor, snarare en balansakt på slak lina. Fråga Lea till exempel, ständigt plågad av sin obeslutsamhet, om det så bara gäller att köpa ett kylskåp. Men en dag lyckas hon till och med att fatta ett livsavgörande beslut, och nästintill euforisk ringer hon runt till sina vänner för att berätta om sin seger. Eller Livia, lyckligt ensamstående mor till en brådmogen tonårsdotter. En dag kommer Kristian in i hennes liv och hon ger sig in i en lek farligt nära avgrunden. Eller varför inte Uffe, som av brist på närhet sedan länge har gått över gränsen för det tillåtna. ”Ring polisen!” hälsar han. ”Jag är beredd att ta mitt straff.”
Taxi till Auschwitz innehåller tio inkännande och osentimentala berättelser av Gunilla Abrahamsson om en skara vilsna själar och deras längtan, drömmer och tillkortakommanden.

spåren som leder mot ett oundvikligt öde

En vacker augustidag 1953 försvinner genetikprofessorn Torsten Hane från sitt laboratorium på en halvö i Kalmarsund. Hans forskning, att lokalbefolkningen till stor del härstammar från neanderthalare, har väckt förargelse i den lilla kommunen Torsås. Och inom släkten Hane anklagar man varandra för rasism.
Släktfejderna vävs samman med kriserna i världen. Det militära hotet från Ryssland ställer det demokratiska samhället inför svåra val, och klimatkris och översvämningar hotar det svenska samhällets överlevnad. Kustområden måste evakueras och befolkningen förflyttas till inlandet, senare till än avlägsnare mål.
    I den dystopiska thrillern Innan spåren försvinner  följer Finn Bergstrand släkten Hanes öden fram mot det oundvikliga slutet, ett par hundra år fram i tiden.

de kunde inte jobba hemifrån under pandemin

Pandemin förändrade vår tillvaro dramatiskt. För hela Sverige och för enskilda individer. I Valentinos möter du bland andra Jessica – som förtvivlat såg gamla dö ensamma och vanvård i sparsamhetens tecken. Istvan – som fann sitt levebröd, knarkförsäljning, minska drastiskt. Och Melinda som gjorde om sitt sovrum till en sexstudio. Bara för att överleva. Och Mustafa – som tvingades jobba hemma och fick se sin familj som den verkligen var. Det slutade i ond bråd död.
Men huvudpersonen i denna samtidsroman är ändå inte en människa. Utan Valentinos, en enkel krog i en plågad förort i södra Stockholm. Lars Thulins bok är en roman men med stark dokumentär närvaro.

våld och brott är vardag för polisreportern

En larm i gryningen om livlösa kroppar i ett gym. En plötslig utryckning till en kyrkogård. En sprängd port, arga män i balaklavor och en nedslagen fotograf. Samt en dödshotad politiker. – Detta har blivit vardagen för Moa Lönn, ny som kriminalreporter på den lilla förortstidningen i Storstockholms södra utmarker.
Men skrivs det för mycket om våld och brott? Uppfattningarna går isär bland kollegorna på redaktionen. Själv är Moa osäker om var hon står.
Samtidigt dyker det upp en oväntad konkurrent – en blogg om bara blåljusnyheter. Och då skärps striden om att bli först med nyheterna.
Blåljusnytt är  Mats Lundmans nionde roman om den envetna journalisten och redaktören Moa Lönn.

en hämnares jakt – i en äkta västern

Den unge mannens liv var redan förstört. Han var nu en hämnare. Resan från Sverige till det förlovade landet i väst hade blivit en mardröm. Men jakten på hämnd hade hållit honom vid liv och tagit honom på en lång resa genom hela landet. Hade allt varit förgäves? I ett fängelse längst ner på gränsen mot Mexiko satt han inspärrad medan männen han jagade fortfarande var på fri fot. Tiden var knapp. Männen han jagade levde efter mottot – Döda män talar inte!
Björn Perssons Döda män talar inte är en äkta västernroman, den första utgiven som pocket på svenska på över 20 år!

folkhemmets liv genom barnets ögon

Det knakar i sängen och fjädrarna gnäller, några andra ljud är där inte. M försöker stänga ute ljuden. Hon stoppar fingrarna i öronen och kryper under täcket men vad hjälper det.
På femtiotalet var hemmafrun ett ideal och en del av folkhemmet. På sjuttiotalet hade hon hunnit glömmas bort, trots att många kvinnor fortsatte med det nu så nedvärderade hemarbetet. Emellanåt ryktats  att hemmafrun är på väg tillbaka. Men har hon nånsin varit försvunnen? 
bygger på ett barns minnesbilder. De är vardagliga, naiva och lite händelsefattiga. Man kan bara ana ett underliggande obehag. Fotnoterna får bli den ram inom vilken familjen M har att röra sig. I textens väv gömmer sig lager av möjliga tolkningar. Bara ordet lemonad skulle kunna väcka till liv en helt egen berättelse.Kerstin Jacobsson av Berättelser om M
.
 

"Det är en text som helt och hållet lyfter fram det lilla barnets villkor. Vi möter de tankar och det liv som hör ihop med en sjuårings tillvaro och fantasifoster, hennes hyss och tilltag. På löpet får vi en skarp och sinnlig bild av 1950-talet, tecknad i grodperspektiv.”    
                                                                                                               Dan Sjögren i NSD

evert valde värmland och järnets väg

Öppningsscenen i Rik som Evert är hamnen i Travemünde på våren 1620. Två pojkar, tio och tolv år, väntar på en kogg som skall föra dem i säkerhet i Sverige. Undan det krig som just brutit ut och som eftervärlden skall kalla Det trettioåriga. Vi får i boken följa Evert Strokirk och Jakob Herwegh, deras liv och äktenskap med varsin syster Skragge i Filipstad, det värmländska bergsbrukets huvudstad.
Jan Olov Nilsson låter oss i denna historiska dokumentärroman följa framväxten av det nya Göteborg, den unga staden Mariestad, anläggandet av Kristinehamn – och järnets väg från bergen, forsen och hammaren ut i världen.

försäkringsvärldens deckare jagar bedragare

Tre fordon ödeläggs i en bilbrand i södra Göteborg. På försäkringsbolaget Framtiden utreder Sofia och hennes kollegor fallet. Det visar sig leda mycket längre än de anat och slutar både i tingsrätten och i pressen. Och inte nog med det: Sofia anklagas av företagets ledning för trolöshet.
Affärsläget för Framtiden har dessutom försvagats, vinstmarginalerna krymper. Inom utredargruppen växer otryggheten. Samtidigt måste de göra sitt jobb, granska tveksamma fall och avslöja bedrägerier.
Inte utan risk är tredje boken av Martin Härnqvist i serien om utredarna på försäkringsbolaget Framtiden.

vem är offer och vem är mördare?

I ett skogsparti i Salas utkant hittar polisens tekniker mänskliga kvarlevor. Kriminalkommissarie Gustav Frank och hans team ställer sig frågande, forntid eller nutid? Efter besked från rättsmedicinska börjar jakten. Media börjar spekulera, vem är offret och vem är mördaren? Oron växer och misstänkta synas i sömmarna. Efter hand ställer utredningen till problem för Gustav Frank, på ett personligt plan. Polischefen oroas över den snäva skaran misstänkta.
Graven är Owe Liljebergs fjärde bok i serien om kriminalkommissarie Gustav Frank.

EN mediechef tillbaka på ruta ett

Chefredaktören Moa Lönn har haft en snabb och framgångsrik karriär. Men en  bilkrasch kastar om förutsättningarna. Livet måste ta en ny vändning. Efter tretton månader av operationer och konvalescens är livet som mediechef inte längre att tänka på. Allt måste börja om. Och hon får en chans på sin gamla tidning. Som sommarvikarie bevakar hon badtemperaturer och skolavslutningar. Men snubblar också in i två förbryllande kriminalfall.
Moa Lönn står åter på ruta ett. Där hon en gång startade – som reporter.

thriller om genus, politik, passion och död

De möts av misstag då fel Mia öppnar ett mejl. Så börjar När Micke mötte Mia och snart utvecklas berättelsen till en ren genusthriller. De är så olika i synen på livet, på könsroller, på politik. Första dejten blir en katastrof. Men just därför väcks sedan het passion. Fast galna ex ställer till det. Och en stor stekpanna i gjutjärn ...
Viktiga roller i Lars Thulins första thriller har också hittekatten Karlsson, 87 vinylalbum med tidernas bästa rockmusik samt världens bästa regissör av den typen av filmer många har sett. Men aldrig vill berätta att de sett.

ANdrea vaknade upp i en annans kropp

En kvinna vaknar upp efter operationen. Något är främmande. Sakta börjar hon förstå – hon känner inte igen sin kropp. Hon har blivit en annan. Från att ha sökt döden som svart kvinna har ett operationsteam räddat henne – men till en vit mans kropp.
Andrea är en bok om kön och identitet. Om att berövas sitt verkliga jag och få anpassa sin person till en annan människas  förutsättningar. Vad betyder egentligen könsidentiten för individens frihet och upplevelse av sig själv, och hur det skulle  vara att bli berövad sitt verkliga jag och ofrivilligt tvingas in i en annan identitet?
Romanen, en spekulativ fiction av Maria Sedemark, är spännande och skriven i en tät, intensiv, nästan rasande stil.

Provläs Andrea

de sökte nytt liv – och vandrade mot norr

Bortvandrarna är berättelsen om den stora utvandringen från Värmland till Norrland under andra hälften av 1800-talet – i skuggan av emigrationen till Amerika. Stigarna norrut var redan upptrampade av skogshuggare och sågverksarbetare. När de stora barnkullarna i småbrukarhemmen sökte utkomst under 1860- och 70-talen, blev det naturligt att följa samma väg. Det gällde även kvinnorna, och systrarna Olsdotter, bokens huvudpersoner, är valda av en slump. Författaren Jan Olov Nilsson visste från början inte vilka öden som väntade. Vi får följa deras liv i Jämtland, Hälsingland och Medelpad under en av de mest omvälvande tiderna i vår historia. När ett helt nytt slags samhälle skapas.

Stillsamt vemod och frodig berättarglädje

Bryggan är en samling fristående noveller, somliga med viss självbiografisk förankring, andra av mer filosofiskt slag. Författarens Finn Bergstrands förflutna som deckarförfattare visar sig i några av berättelserna, medan yrkeslivet inom utrikesförvaltningen, fyllt av resor – frivilliga eller påtvingade, lustfyllda eller förfärliga – återspeglas i andra. Nostalgiskt och sorgesamt blandas med glada skrönor. Ofta befinner sig berättelserna i gränslandet mellan skämt och allvar, ett förhållningssätt som passar författaren. Sanningsenlighet präglar inte alltid texterna.

vem kan lura tidningsdöden?

Efter många år på det sluttande planet går det inte att komma undan konkursen. Ska det bli slutet för den lilla tidningen i Steneberg? De få reportrar som blivit kvar misströstar. Men två medieentreprenörer ser möjligheterna i en tidning ”som ingen med huvudet i behåll borde kunna misslyckas med. 30 000 invånare inom en begränsad och lätt överblickbar geografi. Ett levande näringsliv. Ingen konkurrent. Nej, gör man det på rätt sätt så kommer det att gå vägen.”
   Moa Lönn, erfaren journalist och mediechef, står inför en ny, oviss utmaning. Men går det verkligen att lura tidningsdöden?
   Tidningsdöd är Mats Lundmans sjunde roman med motiv från medievärlden

tuffa utredare jagar försäkringsfuskare

Sofia och hennes kollegor bland bedrägeriutredarna på försäkringsbolaget Framtiden står inför nya utmaningar. I sin vardag är de satta att granska tveksamma försäkringsfall. Bedragarna visar stor uppfinningsrikedom.
    • Hade personen rätt till livränta efter trafikskadan? Hur kunde det bli så mycket pengar?
    • Varför vill bilverkstaden hellre byta vindrutan än reparera den? Och är den faktiskt skadad?
    • Hur uppstod villabranden och varför självdog den redan i källaren?
Risktagarna är Martin Härnqvists andra bok i serien om utredarna på Framtiden.

krigare, hämnare, riddare och gåtfulla gudar

I Vinterkrig, en roman i fantastikgenren av debuterande Marcus Appelberg, möter vi en värld med intrigerande stormän, upproriska bönder, hänsynslösa riddare och gåtfulla gudar. Krig och kärlek, hopp och maktspel, säregna karaktärer och blodiga strider – för ätternas kamp om makten har bara börjat ... Kungen är död. Häxmästaren som utförde mordet har satt sin plan i verket. En plan som kan leda till världskrig. I norr hotar en monsterhär. Slottsfrun Mirian Simonsdotter plågas av mardrömmar och har tagit till flaskan. Hon kan inte försvara hela staden och snöstorm hindrar alla tankar på en evakuering. Hur ska de överleva? Tänk om det händer dottern något ...
En roman för alla älskare av fantasy och spektakulär fiktion.

se livet passera revy – från en liksäck

Redan i unga år drömmer Desirée om ett liv vid teatern. Drömmen besannas men livet blir inte så glamouröst som hon förväntat sig. Med tiden blir hon dock något av en specialist på att dö naturligt, och den här gången har hon blivit mördad under inspelning av en film. När statisterna ska ta hand om mordoffret, stängs hon av misstag in i en begravningsbil och filmteamet glömmer bort att liket lever. Där ligger hon nu och ser livet passera revy, medan syret i liksäcken håller på att ta slut. Hittills har hon alltid haft sina ”trösteramsor” att ta till mot det mesta som gått snett i livet: Det här är också livet. Men den här gången är väl frågan om de kommer att hjälpa? Boken är Gunilla Abrahamssons skönlitterära debut.

nostalgi och tragik från när och fjärran

Det är sen fredagskväll i november. Buss 121 står och väntar på sina passagerare i regnet och mörkret på Busstorget i Kalmar. En blandning av festfirare, unga som gamla, kliver på och när klockan slår tolv börjar färden söderut mot Blekingegränsen. Den får en dramatisk avslutning. Om detta handlar bokens titelnovell Buss 121 från Kalmar. De övriga berättelserna i Finn Bergstrands novellsamling rör sig till viss del i Kalmarsundsbygden, men också i andra miljöer – Lund och Australien liksom fjärran platser såsom Stockholm, Örebro och Malmö. Nostalgi och tragik blandas med berättelser av mera uppsluppet slag. Somligt har en självbiografisk prägel medan annat är ren fantasi.

"Några av berättelserna har självbiografisk prägel, andra är komiska, thrillerartade, gåtfulla, ödesmättade eller dramatiska. / - - -/ Det är väldigt skickligt genomfört, känsligt och tankeväckande. Briljant."                                             Tor Flensmarck, BTJ-häftet nr 9, 2020

en mördares motbjudande signum

Det sker ett mord i Sala som förbryllar polisen då offret plötsligt byter skepnad.
Direkt efter sin hemkomst, efter en veckas golfsemester i Spanien, hamnar kommissarie Gustav Frank i en mordutredning som snabbt eskalerar. Ytterligare mord inträffar och polisen anar ett samband. Förövarens motbjudande signum framkallar avsky hos utredarna.
Polisens arbete försvåras av villospår, frånvaron av både vittnen samt bindande bevis. Inriktningen på utredningen ifrågasätts av både ledningen, media och allmänheten, vilket irriterar Gustav Frank. När ridån går upp och utgången är ett faktum blir samtliga inom poliskåren mållösa. Ett slut ingen av utredarna kunde ana.
Den Svarta Cirkeln är den tredje boken av Owe Liljeberg i serien om kriminalkommissarie Gustav Frank i Sala.

en roman om journalistik och brott

Moa Lönn, framgångsrik journalist och redaktör, har nytt jobb, befordrad uppåt i mediekoncerens hierarki. Från sitt kontorsrum på artonde våningen i skyskrapan på Norrmalm ser hon ut över halva Stockholm. Här står tiden stilla. Tills en dag det förflutna kommer ikapp henne.
Samtidigt sätter en rad grova våldsbrott i Stockholms södra förorter fart på nyhetsjakten mellan två konkurrerande redaktioner.
Nyhetsjägarna är det sjätte romanen av Mats Lundman i en serie om journalistik, tidningsmiljöer och deras människor.

dramatik, mystik, feelgood & massor av whisky

Sedan Duncan MacMillan, i sängen med sin älskarinna, kommit på att han ska göra världens bästa whisky blir ingenting sig likt i de skotska högländerna. På julnatten försvinner brevbäraren Oliver och den vackra whiskyguiden Fiona flyr till London. Tjugofem år senare misslyckas den excentriske Lord Humbleton med att komma över MacMillans berömda fat 1692. Det vimlar av fantastiska bifigurer i Whisky Blues som den dartspelande dödgrävaren Bill O’Bull, barägaren och förre jockeyn Little Big Eddie som bara blir mindre och mindre och gamle ökenräven Fergus MacAdam. Innan systrarna Angie Connors och Jennifer Wright rullar upp lösningen har trådarna spänts mellan Dufftown, Mogadishu och Mendoza. Vän har blivit fiende och fiende vän. Whisky Blues av Per Erik Tell och Börje Berglund är en mix av feelgood och action, kärlek, mystik och whisky.  En bok för den som älskar Skottland!

spanare som jagar fusk och brott

Händer det något spännande på ett försäkringsbolag? Absolut. För dem som utreder bedrägerier i samband med anmälda skador finns det  utmaningar varje dag. Martin Härnqvist, IT-konsult i Göteborg, har avlyssnat utredarnas erfarenheter av olika fall. Hans figurer och  försäkringsbolag är fiktiva men väl förankrade i en göteborgsk miljö. I Dubbel Risk får vi följa rookien Sofia med bakgrund inom polisen och hennes kollegor när de utreder motorskador, livförsäkringsfall med mera. Uppstod verkligen bilbranden spontant? Fick det plats så mycket mat i den frysen?  Var svenskarna på Indienresa förolyckade?
Sofia upptäcker också att det kan bränna till. Och att hon kan stå inför beslut som hon inte vill ta men kanske måste.

barn löser gåtor från kinshasa till Sandhamn

När industrimagnaten Hugo Berend bygger en elegant villa i Kinshasa i Kongo, uppdagas att förra ägaren använt tomten som tjuvgömma ihop med en mystisk kvinnosekt. Barnen i Detektivklubben, svenska Jocke och Ida med sina afrikanska kompisar, hittar flera guldföremål. Men när en blå diamant grävs fram tar historien en ny och otäck inriktning. Här finns kopplingar till handel med narkotika, stulna affärshemligheter inom avancerad drönarteknik och utpressning. Polisen sätter in alla resurser i jakten på förövarna och får hjälp av de smarta barnen.
Blå diamanter av Anna Holst är en fristående fortsättning på Meteoriter, metaller & mord (2018).
”En spännande historia i internationell miljö”.

finnskogens folk blev första amerikafararna

1638 blev Sverige en kolonialmakt. Äventyret i Amerika blev kortvarigt, men omkring tusen svenskar och finnar kom att flytta eller tvångsflyttas till landet kring Delaware-floden. Romanen Första Amerikafebern bygger på verkliga personer och händelser och en tämligen okänd del av den svenska historien. Mer än 200 år före 18- och 1900-talets stora emigration till USA grep en amerikafeber tag i befolkningen i Värmlands finnskogar. Viljan att börja ett nytt liv i kolonin Nya Sverige var så stark att hundratals skogsfinnar inte fick plats på skeppen utan blev kvar på kajen i Göteborg. I Jan Olov Nilssons dokumentärroman får vi följa både de som överlevde den flera månader långa strapatsrika sjöresan, och dem som fick gå tillbaka hem till ingenting efter att ha sålt allt de ägde och hade.
 
"Jan Olov Nilsson skriver medryckande om människorna och ger dem liv igen efter så många år. Hans språk är mustigt med en del underliggande humor och boken är underhållande samtidigt som den ger ny kunskap eftersom den bygger på fakta."
                                               Eva Johansson, Rötterbloggen, Sveriges Släktforskarförbund


Region Värmlands litteraturstipendium för 2020 tilldelas Jan Olov Nilsson för hans senaste bok Första Amerikafebern. Det är ett stycke svensk historia som hittills varit praktiskt taget okänd. Nilsson skildrar mustigt och trovärdigt hur en stor grupp finnskogingar på 1650-talet korsar den farofyllda Atlanten för att söka sig ett bättre liv i kolonin Nya Sverige.
Region Värmland

politisk thriller om en Möjlig (?) framtid

Året är 2022 och valet i september har gett ett nytt parti egen majoritet såväl i riksdagen som ute i kommunerna. Grundlagarna sätts ur spel och de gamla partierna vågar inte bjuda motstånd. Prövningens stund har kommit också i småländska Torsås när de nya makthavarna i installerar sig i kommunhuset och tar en rad drastiska beslut som sprider oro och skräck i befolkningen. Polischefen kommissarie Olsson liksom  avsatta socialchefen Vendela Karlsson och advokaten Brodén i Kalmar förenar sig med andra Torsåsbor i kamp mot den nya politiska regimen. Dramat i Torsås får en sensationell upplösning som påverkar hela riket.
Sånt händer inte i Torsås av Måns Ripa är inte bara en deckare utan också ett försök till framskrivning av tendenser i det svenska politiska landskapet som det ter sig våren 2019.

där det gäller att inte hamna i pisset

Allehanda går dåligt, det gäller både de redaktionella och de ekonomiska resultaten. Den ena chefen efter den andra flyr tidningen. Något är fel. Men vad?
Ägaren beslutar sej för att kalla in en konsult. Moa Lönn, framgångsrik journalist och chefredaktör tar motvilligt på sej uppdraget. Hon kommer till en sårig och splittrad organisation där något är fel i företagskulturen, något som sitter i väggarna på en tidning där det gäller att inte hamna i pisset.
Medieskugga är Mats Lundmans femte roman från olika mediemiljöer – med den envisa redaktören Moa Lönn som huvudperson och problemlösare.

blod, kalla fall och heta känslor

Det är vår i luften i den mellannorrländska staden och det har gått 30 år sedan den då 18-årige Albin Moström försvann efter en utekväll. Den slitne kriminalinspektören Stig Elofsson har blivit omplacerad till länets Cold Case-avdelning och går igenom gamla fall för att fördriva tiden till en nära förestående pensionering, när han finner ett tidigare okänt brev. • Den rasistiske fabriksarbetaren och Sverigedemokraten Michael Bäll hamnar i centrum när landets kvinnliga ekonomiminister gör ett ödesdigert besök på pappersbruket där han jobbar, vilket tvingar den  tidningsreportern Lenny Eriksson att motvilligt hjälpa sin gamla kollega.
I Björn Perssons fjärde och avslutade del av kriminalromanserien väcks frågan när allt ställts på sin spets är – om Tiden läker alla sår?

jakt på kärnvapen i smålandsskogen

Året är 2019 och läget runt Östersjön är oroligt. Under våren har ryska trupper ockuperat de baltiska stater  na. I FN har ryssarna framfört misstankar om att förbjudna vapen, bland annat kärnvapenförsedda raketer, har gömts undan på den svenska ostkusten. Detta förnekas av den svenska regeringen, men en grupp ryska vapeninspektörer tillåts ändå besöka vårt land. Det stilla livet i Torsås kommun vid Kalmarsund vänds upp och ner. Hur ska man förhålla sig till de oönskade besökarna? Kommunens politiker anstränger sig att hålla ryssarna på gott humör. Kommissarie Karl Olsson och socialchefen Vendela Karlsson försöker samtidigt, men med begränsad framgång, lösa två mord i Söderåkra. När tecknen på en omedelbart förestående rysk ockupation blir uppenbara sker en plötslig scenförändring. Skrämskott är Måns Ripas tredje politiska thriller i Smålandsmiljö på Ultima Esperanza Books.

blodiga dåd skakar småstadsidyllen

Den afghanske, insmugglade hundvalpen Omid slank in tillsammans med sin beskyddare Amir, i den stora flyktingströmmen till Sverige  en sen höst. Så småningom hamnar de i småstadsidyllen Sala, där allt inte är så lugnt och fridfullt, som man kan tro. När höstmörkret faller händer hemska saker, men där finns även plats för vardagshumorn hos de äldre paret Bertil och Barbro, som helt ofrivilligt blir indragna i denna ruskiga historia, där Omids öde går som en röd tråd genom boken. Och ibland är han väldigt röd – läs vidare så förstår ni varför... Mord i Sala är en kriminalroman av Per O. Persson.

afrikanska äventyr med unga hjältar

Jen, en liten afrikansk pojke står med en meteoritsten i handen när han upptäcks av en svensk geolog på besök i Kongo. Det blir starten på en vindlande intrig som tar läsaren från Kivusjöns stränder i Afrika till Paris, Los Angeles, Lidingö och Sandhamn.
Ett par svenska familjer, en mystisk afrikansk kvinnosekt, en världsomspännande svensk industrikoncern, jakt på på guld och sällsynta metaller, utveckling av teknik för drönare, heroinsmuggling från kaffeplantager – allt finns i Anna Holst debutroman, Meteoriter, metaller & mord, där dödshot, kidnappningar och mord ingår i en kuslig vardag. De svenska barnen Jocke och Ida blir kompisar med Jen från Kongo och dras in både som offer och hjältar i det smutsiga spelet.
Provläs Meteoriter, metaller & mord

kommissarie gustav frank jagar seriemördare

Salas kriminalkommissarie Gustav Frank är tillbaka. Tillsammans med kriminaltekniker Kristina Rosenius har han just avnjutit en bit mat och delat en flaska vin på Gruv Ettan. Förväntansfulla tar de plats framför scenen på Salafestivalen när det strax är tid för festivalens höjdpunkt – Amanda Jenssen. Precis innan artisten ska äntra scenen dränks festivalområdet av två explosioner. Lördagskvällen på Stora Torget övergår från glädje till skräck och tårar. Detta är upptakten till Hole In One, Salaförfattaren Owe Liljebergs andra bok om kommissarie Gustav Frank. Här sätts Franks team på prov då de får jaga en hänsynslös, sadistisk seriemördare, en gärningsman som i vissa fall vet mer om polisen arbete än de själva...

Provläs Hole In One

loke sätter nytt ljus på en gammal gudavärld

I den nordiska mytologin är Loke själva motorn som får allt att hända. Han är påhittig och lustig men samtidigt opålitlig och farlig, och det blir till slut han som görs skyldig till att ondskan segrar och allt går under i Ragnarök. Vem, eller vilka, bestämde att den intressantaste personligheten i hela gudavärlden skulle bli själva Djävulens like? Ingen frågar en förlorare. Ingen frågade Loke. Men nu har det hänt! fastslår författaren Tryggve Lundgren. Ett mirakulöst fynd på Gotland av en tidigare okänd skriftlig källa har visat sig vara Lokes egen berättelse, en mer nyanserad bild av vad som egentligen hände en gång för så länge sedan att historien inte ens hade börjat. Lokes sanning avslöjar det intrikata politiska spelet bakom kulisserna i Asgård, Midgård och Utgård. Provläs Lokes sanning

nutidsdramaTIK från medievärlden

Stockholm-Syd är en gratistidning med höga ambitioner att skildra och granska livet i fem stora förortskommuner i södra Storstockholm. Redaktören och utgivaren Moa Lönn ställs inför svåra publicistiska avgöranden. Namn och bild på en dubbelmördare? Hänga ut en omtyckt mecenat som tvättar miljarder i skatteparadis? Och vad gör man om nättrollen är ens gamla bekanta?
Hänga ut – eller inte hänga ut, det är frågan som återkommer i Mats Lundmans roman i aktuell mediemiljö. Moa och hennes tio redaktörer har sällan tid att luta sej tillbaka.
Provläs F som i flash

en roman om EN livsresa till lärdomen

I november 1767 föddes i Värmlands finnskogar ett gossebarn utan mor. Där börjar romanen om Scholmästaren Matthes Matthesson i Gräsmarks socken. Han skulle mot slutet av sin levnad hyllas och belönas för att under 30 år ha lärt 3000 barn att läsa och skriva, men vägen dit var vare sig rak eller enkel. Författaren Jan Olov Nilsson låter oss följa Matthes Matthessons brokiga liv och vistelser runt om i Värmland, men också i Norge och Finland. I centrum för berättelsen står dock hela tiden gården Där Nol i Tiskaretjärn i Gräsmark. Samt kvinnor med stort rött hår. Provläs Scholmästaren

"Scholmästaren är en roman som verkligen fascinerar! Lättläst, spännande, lärorik och full av historiska fakta och med en tids- och lokalfärg som fångar läsaren från första sidan."
Föreningen Värmlandslitteraturs tidskrift Wermlandiana 2017/3
Det är fint med skolmästarens oglamorösa gärning. Och det är fint med detta äreminne. Jan Olov Nilsson har skrivit en bok som människor kan läsa och glädjas åt.
                                           Lars Westerberg i bloggen Bildningskamp

kärleksdrama på vägen mot självkännedom

I den tysta natten stod tiden stilla av Ingemar Härdelin är en roman om komplicerad kärlek. Johan är sedan tjugo år gift med Barbro. De har många kontroverser. Johan upplever sig oftast som förlorare, vilket utlöser hans aggressioner och självförsvar. Men någon tanke på uppbrott finns inte, och fru Barbro är inlagd på sjukhus efter en bilolycka. En dag stöter han på en okänd kvinna i en bokhandel. På några ögonblick förtrollar hon honom, och han sugs in i ett skede han aldrig förutsett och som han inte kan kontrollera. Det kastar honom hänsynslöst mellan passion och samvetsförebråelser. Han tvingas slutligen till ett avgörande, men vägen dit är lång och laddad av ångest, hänförelse och verklighetsförträngning.
En roman om den svåra vägen till självkännedom. Ett triangeldrama som endast kan sluta på ett sätt.

Provläs I den tysta natten stod tiden stilla

”Jag tänker mig att detta är en roman man med fördel kan använda sig av i en bokcirkel där man vågar vara lite mer öppna för varandra och dela med sig av egna erfarenheter.”                                              Jakob Carlander i Östgöta-Correspondenten
"...känner en luftig frid efter några dagar tillsammans med I den tysta natten stod tiden stilla. Den är en alldeles lagom lång, sällsynt blandning mellan roman och självutvecklande bok.                                                          Eva Moberg, Kultursidan.nu
"...så är dessa dialoger så fullspäckade med insikter och visdom att jag till slut välkomnar de som lektioner i ren livskunskap."
Kristin Oladatter Steen i bloggen Writing

politik och terrorism i smålandsskogen

Måns Ripa utforskar åter miljön i sina gamla jaktmarker i småländska Torsås:
På midsommardagens morgon hittas kommunens liberale partiledare död i sin bil efter en dikeskörning nära den idylliska byn Hallasjö. Var det bara en tragisk singelolycka? I trakten rör sig misstänkta våldsmän, såväl infödda smålänningar som nyanlända från flyktingförläggningen i Slätafly. Så småningom också internationella terrorister från Balkankrigens dagar på 90-talet. Kommunens politiker manövrerar för att vinna fördelar inför valet 2018. Liksom i flera av Måns Ripas böcker spelar advokaten Brodén i Kalmar ett högt spel med egna och andras pengar, men Vendela Karlsson, kommunens socialchef, hjälper poliskommissarie Karl Olsson att komma sanningen på spåren.
Provläs Hugget i sten

"En avkapad hand och en singelolycka med dödsfall kombinerar Ripa fantasifullt med kommunalpolitiska intriger,
mikrolån, en mycket högkyrklig präst med mera, till en underhållande skröna från det mörka Småland."
Veit G:Son Berg i BTJ/13 2017

poetiskt om 70-tal, uppväxt & kärlek utan hopp

”Bakom mej lämnar jag hela långa vägen genom Lillesjö. Svärdsliljorna i vassruggarna. Slöjdans i morgondimmorna. Alla solkiga drömmar och ändlösa minnen av sju ensamma kvällar. Apelsinflickorna på snövallarna invid taggtråd och diken. Där vid ängarna där tofsviporna spelar skadeskjutna soldater under våren. Där hockeymatcherna spelas så länge isen håller. Fröhandlarens dotter. Parlamo Italiano. Två sorters gråtögon med Del Shannon och sista gången jag ser Rolf på cykeln över bron.”
Matz Nilssons roman Isprinsessan och Rip Kirby utspelar sig i Åhus och Yngsjö under 60- och 70-tal och är en stark lokalhistorisk berättelse om att växa upp i en liten ort präglad av hamn, industri och gammal fiskekultur. Det är också en poetisk berättelse om en kärlek utan hopp. Provläs Isprinsessan och Rip Kirby

brutala brott i småstadsidyllen

Tidigt en söndagsmorgon störs idyllen av en våldsam brand. Det som många trodde var en olyckshändelse visar sig vara början till ett av Salas största brott. Kriminalkommissarie Gustav Frank utreder fallet tillsammans med sitt team, men de jobbar i motvind då både politiska och polisiära krafter motarbetar dem. Någon vecka senare hittas en styckad kropp i en damm i centrala Sala och Gustav Frank anar ett samband mellan fallen. Hela hans karriär står på spel när en anställd hos polisen kidnappas. Kommissarie Frank står inför sitt livs svåraste beslut.
Blåeld, änglavingar och blodnäva av Owe Liljeberg är den första i planerad serie kriminalromaner med kommissarie Gustav Frank i centrum.
Provläs Blåeld, änglavingar och blodnäva

att rädda sitt jag – och inte den man älskar

I Att finna stigen bjuds du med in i turbulenta känslor och sökandet efter förståelse för hur kärleken till någon annan har resulterat i att man tappat bort sig själv. Det tidigare jaget och de annars så tillförlitliga normerna har tänjts ut till en oigenkännlighet.
För att överleva måste jaget vara sig självt troget, i stället för att försöka rädda den man älskar. Det är en lång och känslosam väg där läsaren får följa med i sökandet efter förståelse och frihet. Vandringen tar dig med till situationer då vänner förlorats och till händelser då nya vänskapsband knyts.
Jesper Boudins berättelse börjar sin resa i ett avsked för att sedan leta sig fram på brokiga stigar.

Provläs Att finns stigen

NÄR redaktören går in i medieskuggan

Moa Lönn, framgångsrik journalist och chefredaktör, befinner sej som man säger ”mellan två jobb”. Problemet är att hon inte vet vilket det andra är. Under tiden ser hon sej om efter möjligheter i frilansvärlden. Hon blir redaktör för en kulturtidskrift och hamnar i en korseld av politiska intriger. Och som tidningskonsult möter hon vardagen i dagspressens gärdsgårdsserie.
Samtidigt, i ett annat medie-Sverige, har en reporter fått upp ögonen för en rad märkliga dödsfall.

Provläs Död vinkel

synd, straff och död i en äkta norrland-noir

Vintern har den mellannorrländska staden i ett fast grepp. Snön vill inte upphöra att falla. Den vikarierande kriminalreportern på Extrabladet, Lennart ”Lenny” Eriksson bevittnar hur tre invandrarungdomar oväntat frikänns från en väntad misshandelsdom i Tingsrätten med hjälp av den osympatiske stjärnadvokaten Jens Rudner. I polishuset får den luttrade kriminalinspektören Stig Elofsson plötsligt och oväntat ta över en utredning om sexdejting på nätet. När en av de friade ungdomarna senare hittas död och även advokaten Rudner försvinner ställs mycket på sin spets. Vad är det egentligen som händer i staden mellan de två bergen? Och är det verkligen så att synden straffar sig själv? Svaret finns i Björn Perssons senaste roman, ny i oktober 2016.

Provläs Synden straffar sig själv
 

”…en mustig norrländsk gryta, generöst kryddad med sociopater och mer eller mindre lyckade snutar; allt presenterat i ett sorgflorstunt förklätt Sundsvall. Vi pratar ohämmad berättarglädje.

                                                           Christer Nygren i Sundsvalls Tidning                              

"Här finns spänning och karlen har skrivförmåga..."

          Björn Enman, DAST-Magazine

vardagskärlek när kroppen börjar svika

Utan kärlek finns inte många texter. Här bidrar Lena Böving med några till i sin nya Kärlek åldras inte ”Jag tycker om att ge kärlek och ser kärlek varje dag", skriver hon. "Inte bara förälskelsen som finns i alla åldrar utan vardagskärlek.” Här vill hon skildra omtanken då minnet och kroppen sviker, när den sexuella förmågan avtar och vardag blir viktigare än söndag.

Provläs Kärlek åldras inte

En dystopisk berättelse från 2018

Vi skriver våren 2018. Ryssland har växt sig starkare och väst har blivit svagare. Presidenterna Putin och Donald Trump har delat upp världen i intressesfärer. I Sverige har behandlingen av en flykting från Estland vållat allvarlig splittring inom regeringen, liksom synen på säkerhetspolitiken. Främmande agenter tycks röra sig fritt vid Östersjöns kuster. Oron är stor bland folket i Torsås kommun vid Kalmarsund. Några otäcka våldsbrott spär på upprördheten och skapar problem för polischefen, kommissarie Olsson. Vems sanning är det som gäller?
   Författaren till Bedrägligt sken, Måns Ripa är signatur för Finn Bergstrand, statsvetare från Lund, tidigare ambassadör i UD och internationell sekreterare i riksdagen.

Provläs Bedrägligt sken

Måns Ripa (pseudonym för förre ambassadören Finn Bergstrand) har åstadkommit en underhållande, bitvis riktigt rolig och klart tänkvärd roman om en kanske möjlig framtid.                                                         Veit G:Son Berg, BTJ-häfte 10/16

fakta och fiktion om italiens frihetskamp

När den engelske gentlemannen Sir Basil Stilton-Grange i The Times läser att den frejdade frihetshjälten Garibaldi söker frivilliga till det som skall visa sig vara invasionen av Sicilien tvekar han inte. Idealisten och äventyraren inom honom är väckt. Italiens sak skall också bli hans. När dessutom Basils syster Mary i ett brev uppmanar honom att resa till Sicilien och hjälpa deras gemensamma vän Sara Steele som lever under hotfulla omständigheter just på Sicilien, är saken klar. Tillsammans med sin trogne footman James bär det raskt av mot Medelhavet.
  I Garibaldis tjänst av Tryggve Lundgren är en historisk äventyrsberättelse som charmigt blandar fakta och fiktion. 

Provläs I Garibaldis tjänst

på nyhetsjakt med xtra allt

Ett veckomagasin med ambitionen att bli ledande i den svenska nyhetsjakten ser dagens ljus. Som chefredaktör får Moa Lönn kliva in i en förlagsmiljö där tidskrifter av om allt mellan himmel och jord ska samsas om pengar och utrymme. Det blir en tuff balansgång. Samtidigt slår hennes nyhetsreportrar till med det ena scoopet efter det andra. Och när det närmar sej svensk vapenindustri bränner det till. Ända in på huden på chefredaktören. S som i scoop är andra boken om Moa Lönn och en fristående fortsättning på Mats Lundmans tidigare bok om journalistikens villkor, D som i deadline.

Provläs S som i scoop

"Det märks att författaren, med mångårigt journalistiskt förflutet, både kan miljön och kan
skriva klart och enkelt. Det gör den lättläst och trovärdig."

                                                                                    Leif-Rune Strandell, DAST Magazine nuni -16
”Annorlunda thriller …en inblick i tidningsvärlden där mycket okänt kommer lekmannen til mötes."                                                                            Ella Styf i Växjöbladet-Kronobergaren

ålamörker och bärnstenshöst

”Så flög vi, barnsliga barn och naiva ungar, bort från äppelträdens frukter och hallonlandets sötma. Spättkungens trimmade Monark knattrade på Ängavägen ner mot Hanna Håns Jöns. Han, som köpt en korvajävel till en usel domare blev borta i ett jordras med en grävmaskin över sej. Albins mor Anna, satte ner mjölkpallen för sista gången innan hjärtat stannade en morgon före frukost. Simonssons gamla Goliath blev stående i garaget.”
   Så minns Matz Nilsson sin barndoms Nyehusen i Sonny Liston kunde inte heller dansa – berättelser från ålamörker och bärnstenshöst.
   ”Det rök från skorstenen. Spillkråkan hackade hål i dom gamla popplarna. Jag skulle snart också ge mej av från vägen förbi vårt hus.”

Provläs Sonny Liston kunde inte heller dansa

mystiska sprängaren gäckar polisen

Tidig sommar i den mellannorrländska staden. På Åkerns travbana förbereder man sig för det stora unghästloppet och banans nya stjärnhäst, Sweet Nugent är favorit, men i mörkret smids planer som kan kullkasta lärlingen Erkki Maatz och tränaren Erik Rovlunds förhoppningar.
  Den slitne kriminalinspektören Stig Elofsson får plötsligt direktiv från ledningen att bistå en kollega som inte kommer någon vart med de sprängattentat som sprider död hos stadens myndigheter.
   Och den vikarierande reportern på Extrabladet, ”Lenny” Erikssons får problem med sina journalistiska ideal när han sammanstrålar med sin gamle arbetskamrat, den rasistiske Sverigedemokraten Michael Bäll.
   Hålla tand för tunga är uppföljaren till Björn Perssons succedebut Som man sår för man skörda.

Provläs Hålla tand för tunga

Björn Persson skriver med gott humör. Författaren mixar internationell brottslighet, knarkaffärer, motorcykelgäng och uppgjorda spel med samma lättsamma anslag. Han använder sig av humor, utan att det för den skull blir farsartat. Det är trevligt, och ganska ovanligt inom svenska kriminalromaner.
Nisse Scherman, ledamot av Svenska Deckarakademin
Porträtten av de viktiga personerna, poliser, journalister, travfolk och den Sverigedemokrat som har en avgörande roll är väl utformade, med detaljer som gör dem trovärdiga.                                                                  Veit G:son Ber i BTJ-häfte 14/2015

om liv och död på kuriren

Kuriren, den dominerande tidningen i en medelstor svensk landsortstad, har fått en ny chefredaktör – Moa Lönn. Hon kommer till en redaktion där utmaningarna står på rad. Reportrar blir mutade eller hotade. Lokalpolitiken kastar en slagskugga över journalistiken. Moa får improvisera. Hon möter misstro och motstånd från högsta nivå och dras in i ett morddrama. Och när en makthavare till slut avslöjas som svindlare tickar sekunderna allt snabbare mot deadline.
   Boken, en roman i redaktionsmiljö med mycket om journalistik och ständiga komplikationer, är journalisten Mats Lundmans skönlitterära debut.

Provläs D som i deadline

Mats Lundman kan tidningsvärlden efter att ha jobbat på nio dags- och veckopressredaktioner runt om i Sverige. Som den journalist han är skriver han rappt och drivande.

Björn Enman, DAST Magazine okt -15

historiska äventyr och äventyrare

Vilket syfte har den komplicerade och hemlighetsfulla Operation Zodiak? Vem är den mystiske F – en filur, en fantast, en fanatiker, en f-n eller en frälsare? Är han kanske, som han gärna låter förstå, i själva verket en feminist, eller rätt och slätt en figur vilken som helst?
    Hur kommer befolkningen i den stora staden Konstantinopel att ställa sig till hans aktion? Och var stod sultanen, den mäktige Abdülmecid I?
    Och hur kommer kärlekshistorien mellan den attraktiva Sara Steele och den blyge jesuiten broder Ignatius att utveckla sig?
    Läs, och döm själva!

    Operation Zodiak är en fritt uppdiktad och historiskt kunnig äventyrs-berättelse från Bosporen av skönlitterära debutanten Per Fole.

Provläs Operation Zodiak

full fart med einstein i baksätet

Ibland är det själva accelerationen som gör livet. I vart fall om man får tro den tidigare jaktpiloten Jan Sumpsiöö. En man fylld av sentenser och one-liners. När det kommer till kritan har Janne nog bara en husgud, Albert Einstein. Självklart hänger hela Alberts tankevärld med på köpet. Jannes förhållande till livet är oklart. Genom hela resan upprepas Hamlets ord: att vara eller inte vara. Död eller levande. Inte alltid enkelt att veta när det gäller Janne. Vi följer Janne på hans vindlande resor i världen och i det inre. Här finns vardagsfilosofi för vår tid. Annorlunda och med stora svängar säger en del.
    Inte i ett herbarium är en roman av Stefan Mårtensson.

Provläs Inte i ett herbarium

jesus är här igen – i småland!

Jesus är tillbaka och har slagit sej ned i Småland, närmare bestämt i Växjö, i en trea i Hovshaga. Jesu uppdrag denna gång är - bland annat - att ordna bättre villkor för jordens kvinnliga befolkning. Dessutom ska han gifta sig. Om detta berättar hans nye apostel Alf, den erfarne dikesgrävaren och stenmursläggaren Alf Peterson i denna muntra skröna som handlar om det mesta mellan himmel och jord. Till exempel hur man skolar in ardennerhästar eller får den perfekta fallvinkeln på ett äkta småländskt dike.
Jesus har återvänt & slagit sig ned i Småland finns på Ultima Esperanza Books.

Provläs Jesus har återvänt...

hämnd och blodiga mord

Det är höst i den mellannorrländska staden. En hemvändare gör entré, en med onda avsikter som verkar att ha bråttom med sitt uppdrag. En bilreparatör och en travtränare, utan någon synbar koppling till varandra, hittas döda badande i blod.
Den desillusionerade polisinspektören Stig Elofsson får motviligt ta ansvaret för utredningen. Samtidigt har före detta fabriksarbetaren, nyskilde Lennart ”Lenny” Eriksson hittat ett arbete som vikarierande reporter på Extrabladet och han hamnar i smeten direkt…

Som man sår får man skörda är Björn Perssons debutroman.

Provläs Som man sår får man skörda

”Det är tätt, engagerat och skrivet med ett sjuhelvetes gott humör, parat med ett kyligt öga för våldets verkan och konsekvenser.”                                      Christer Nygren i Dagbladet

"Småstaden, med dess lokala intriger och personmotsättningar är väl beskriven, liksom några initierade avsnitt från travvärlden"                                                                                                       Veit G:son Berg, BTJ (häfte 14121265)

moln över silverkusten

Bohuslän i slutet av 1700-talet. Stor- smugglare, stinkande trankokerier, driftiga krogmadamer och kungliga frihandelsexperiment. Moln över Silverkusten utspelar sig i historiska kölvatten runt Tjörn och Marstrand och är en äventyrsroman om den stora sillstriden, Sveriges första miljöstrid. Men det är också en bok om vänskap, och om tolvåriga Elsa som sörjer sin döda far. En bladvändare för stora och små (från tio år).
Moln över Silverkusten är i storpocket, häftad och på 144 sidor.

 

”…en välskriven och lättläst ungdoms-roman, som rekommenderas för alla åldrar. Den historiska berättelsen om sillen som gav både guld, stank och döda vikar är en bra utgångspunkt för en diskussion, till exempel i skolan, om hur vi förvaltar våra naturrikedomar i dag. Arby har verkligen lyckats förvalta och gestalta sin historiska kunskap.”                                                                          Eva-Lena Neiman, Sveriges Natur

Provläs Moln över Silverkusten

Minnenas dofter

Tomas åker till västkusten för att hälsa på sin pappa. Han känner tveksamhet till resan. Mörka minnen från trakten blir starkare ju närmare han kommer. På plats möter han Elisabeth som ser något hos honom och blir nyfiken och intresset blir ömsesidigt. Men hans mörka minnen står i vägen. I paradoxen då och nu som uppstår tvingas Tomas inse att försoning verkar vara enda vägen för att släppa och komma vidare. Livet kan ha tvära kast och Tomas och Elisabeth slungas mellan största glädje och djupaste förtvivlan.

Minnenas dofter – är en roman om att bli fri och göra sig hel. Att våga känna kärlek och tillit när det förflutna gör sig påmint, det blåser hårt och framtiden ter sig oviss - om den ens finns.

Minnenas dofter är i storpocket, häftad och på 350 sidor.

Provläs Minnenas dofter

Kvinnorna i Allys hus

När Yulia kommer till storstaden på andra sidan jorden är det på flykt från en havererad kärlek och för att söka upp sin pappa som hon inte sett sen hon var barn. Mötet med pappa och hans nya familj går inte bra och Yulia ger sej ut på egen hand för att upptäcka staden. Hon möter Trooper och blir förälskad. Men Trooper har hemligheter. En av dem är Allys, den dominanta härskaren i huset på Nicaraguagatan. Här lever ett kvinnokollektiv och här möts kärlek, passion, svek och olycka. Yulia flyttar in och blir en bricka i ett spel mellan den äventyrliga Trooper och den dominanta Allys.

Kvinnorna i Allys hus är i storpocket, häftad, 228 sidor. Finns även som e-bok

Provläs Kvinnorna i Allys hus

En liten rubrik.