en mamma på flykt, en son på jakt...

Sedan mammas begravning, som han vägrat vara med på, har Christoffer förskansat sig i sitt rum. "Man går inte på sin mammas begravning, speciellt inte när ens mamma inte är död." Polisen är övertygad om att kvinnan som gav sig av på skidor en kväll i mars har gått ner sig i en isränna och drunknat. Men Christoffer är övertygad om att mamma lever. Att ingen lyssnar på hans starka känsla är han van vid. Ingen bryr sig heller om att han kan kommunicera med djur, eller att han känner på sig saker innan de händer.
Varför ger sig Christoffers mamma iväg från familj och hus i Saltsjöbaden, på skidor, kvällen innan hon ska fira sin fyrtioårsdag tillsammans med hundratals vänner på det anrika Grand Hôtel? Om hon lever, varför kommer hon inte tillbaka?
Kallstrålar – Christoffers Bok – är första delen i en trilogi av Lena Forsslund. Del 1 är berättelsen om en mamma på flykt, en son på jakt och en pappa och dotter i kaos.

Provläs Kallstrålar – Christoffers bok
 

FLYKten fortsätter, vågar hon återvända?

Sara hade faktiskt bestämt sig för att återvända hem efter sina månader på Östermans ö. Ta sitt nya lugna jag och bli en bättre mamma till Louise och Christoffer, en bättre hustru till Malte, en bättre chef och framför allt en ärligare människa. Men något hade kommit i vägen som gjorde att det alternativet inte fanns längre. Dödsannonsen. Den är fasttejpad i Saras hjärna, kolsvarta bokstäver mot det gråvita tidningspappret. Sara inser vidden av att hon inte längre existerar hos sitt eget kött och blod, de hon kallar sin familj. Det finns bara ett alternativ – att fortsätta röra sig bort ifrån dem, Sara har alltid tyckt om rörelse.
Andra delen i Lena Forsslunds trilogi, Kallstrålar (2) Saras Bok, följer Sara på en äventyrlig odyssé genom Frankrike. Men för Sara pågår det största äventyret hennes inre. Ska hon våga stanna upp och möta det hon flyr ifrån? Ska hon bejaka sidor hos sig som länge varit förträngda? Ska hon våga återvända? Och i så fall, till vad?

Provläs Kallstrålar – Saras bok

dagsvers om livet, naturen och världens gång

Carl-Otto Beckvid, låter i denna sin fjärde diktsamling – Tänkstänk – Poem och tankar från en tänkarbänk – läsaren taga del av ett urval av tolv månvarvs funderingar kring naturens och livets skeden, kring aktuella händelser, skeenden
och mänskliga beteenden. Blick för ämnena jämte eftertanke och fantasi kryddat med litet humor och om det behövs – ironi – är liksom i de tidigare diktsamlingarna
”Ögonblink”, ”Återblink” och ”Utblink” receptet för en anrättning med smak av underfundighet, som ej vill locka till skratt, men gärna till ett leende, och som med fördel avnjutes i lagom avpassade portioner och vid återkommande tillfällen eftersom en dagsvers, enligt författaren, aldrig förbrukas, utan ”den finns kvar”.
Provläs Tänkstänk

kommissarie gustav frank jagar seriemördare

Salas kriminalkommissarie Gustav Frank är tillbaka. Tillsammans med kriminaltekniker Kristina Rosenius har han just avnjutit en bit mat och delat en flaska vin på Gruv Ettan. Förväntansfulla tar de plats framför scenen på Salafestivalen när det strax är tid för festivalens höjdpunkt – Amanda Jenssen. Precis innan artisten ska äntra scenen dränks festivalområdet av två explosioner. Lördagskvällen på Stora Torget övergår från glädje till skräck och tårar. Detta är upptakten till Hole In One, Salaförfattaren Owe Liljebergs andra bok om kommissarie Gustav Frank. Här sätts Franks team på prov då de får jaga en hänsynslös, sadistisk seriemördare, en gärningsman som i vissa fall vet mer om polisen arbete än de själva...

Provläs Hole In One

loke sätter nytt ljus på en gammal gudavärld

I den nordiska mytologin är Loke själva motorn som får allt att hända. Han är påhittig och lustig men samtidigt opålitlig och farlig, och det blir till slut han som görs skyldig till att ondskan segrar och allt går under i Ragnarök. Vem, eller vilka, bestämde att den intressantaste personligheten i hela gudavärlden skulle bli själva Djävulens like? Ingen frågar en förlorare. Ingen frågade Loke. Men nu har det hänt! fastslår författaren Tryggve Lundgren. Ett mirakulöst fynd på Gotland av en tidigare okänd skriftlig källa har visat sig vara Lokes egen berättelse, en mer nyanserad bild av vad som egentligen hände en gång för så länge sedan att historien inte ens hade börjat. Lokes sanning avslöjar det intrikata politiska spelet bakom kulisserna i Asgård, Midgård och Utgård. Provläs Lokes sanning

Välkommen till en värld av visor och låtar

De har sålt sina visor till nöjets estrader! Lena Böving, född 1936, presenterar i sin nya bok Öppna ditt fönster! – från visdiktare till låtskrivare några kända visdiktare som har haft stor betydelse för hennes generation men också några låtskrivare som nästa och nästa generation lyssnar till. Lena är musikpedagog, körsångare, författare och spelar gitarr och piano. Boken handlar också om Lenas eget musikliv. Och hon är har själv diktat visor

Provläs Öppna ditt fönster!

nutidsdramaTIK från medievärlden

Stockholm-Syd är en gratistidning med höga ambitioner att skildra och granska livet i fem stora förortskommuner i södra Storstockholm. Redaktören och utgivaren Moa Lönn ställs inför svåra publicistiska avgöranden. Namn och bild på en dubbelmördare? Hänga ut en omtyckt mecenat som tvättar miljarder i skatteparadis? Och vad gör man om nättrollen är ens gamla bekanta?
Hänga ut – eller inte hänga ut, det är frågan som återkommer i Mats Lundmans roman i aktuell mediemiljö. Moa och hennes tio redaktörer har sällan tid att luta sej tillbaka.
Provläs F som i flash

en roman om EN livsresa till lärdomen

I november 1767 föddes i Värmlands finnskogar ett gossebarn utan mor. Där börjar romanen om Scholmästaren Matthes Matthesson i Gräsmarks socken. Han skulle mot slutet av sin levnad hyllas och belönas för att under 30 år ha lärt 3000 barn att läsa och skriva, men vägen dit var vare sig rak eller enkel. Författaren Jan Olov Nilsson låter oss följa Matthes Matthessons brokiga liv och vistelser runt om i Värmland, men också i Norge och Finland. I centrum för berättelsen står dock hela tiden gården Där Nol i Tiskaretjärn i Gräsmark. Samt kvinnor med stort rött hår. Provläs Scholmästaren

"Scholmästaren är en roman som verkligen fascinerar! Lättläst, spännande, lärorik och full av historiska fakta och med en tids- och lokalfärg som fångar läsaren från första sidan."
Föreningen Värmlandslitteraturs tidskrift Wermlandiana 2017/3
Det är fint med skolmästarens oglamorösa gärning. Och det är fint med detta äreminne. Jan Olov Nilsson har skrivit en bok som människor kan läsa och glädjas åt.
                                           Lars Westerberg i bloggen Bildningskamp

en livsresa med bibel och penna

Tidsdokument av ett pastorsbarn är undertiteln när journalisten Sune Olofson delar med sig av skärvor ur sitt spännande liv i memoarboken Gudsfruktan & djävulskap.
• Uppvuxen i ett bibeltroget pingstpastorshem • Blev bibelsmugglare till förföljda pingst- och baptistförsamlingar i dåvarande Sovjet  • Drivande kraft bakom ett barn- och familjecenter i Moskva efter kommunistregimens fall • Journalist som bevakat mänskliga fri- och rättigheter bakom järnridån, svensk inrikes- och försvarspolitik och var bland de första på plats när den sovjetiska ubåten U-137 gick på grund i militärt skyddsområde och skapade dramatik under tidigt 80-tal. • Tagen i örat av pingstledaren Lewi Pethrus och överbefälhavaren Bengt Gustafsson • Till sist vän med en kroatisk ambassadörsmördare och en spionanklagad irakisk läkare.
Provläs Gudsfruktan & djävulskap

”Han brottas med sin ungdoms pingströrelse, dess värderingar och uttryck. Men mot alla odds har han bevarat sin tro och sitt engagemang och gett det utlopp inom den rörelse som ibland hanterade honom ganska hårdhänt. /- - -/ … ett tidsdokument som inte minst många av författarens generationskamrater kommer att läsa med stor behållning.”
Håkan Arenius i Dagen 2017-10-05

kärleksdrama på vägen mot självkännedom

I den tysta natten stod tiden stilla av Ingemar Härdelin är en roman om komplicerad kärlek. Johan är sedan tjugo år gift med Barbro. De har många kontroverser. Johan upplever sig oftast som förlorare, vilket utlöser hans aggressioner och självförsvar. Men någon tanke på uppbrott finns inte, och fru Barbro är inlagd på sjukhus efter en bilolycka. En dag stöter han på en okänd kvinna i en bokhandel. På några ögonblick förtrollar hon honom, och han sugs in i ett skede han aldrig förutsett och som han inte kan kontrollera. Det kastar honom hänsynslöst mellan passion och samvetsförebråelser. Han tvingas slutligen till ett avgörande, men vägen dit är lång och laddad av ångest, hänförelse och verklighetsförträngning.
En roman om den svåra vägen till självkännedom. Ett triangeldrama som endast kan sluta på ett sätt.

Provläs I den tysta natten stod tiden stilla

”Jag tänker mig att detta är en roman man med fördel kan använda sig av i en bokcirkel där man vågar vara lite mer öppna för varandra och dela med sig av egna erfarenheter.”                                              Jakob Carlander i Östgöta-Correspondenten
"...känner en luftig frid efter några dagar tillsammans med I den tysta natten stod tiden stilla. Den är en alldeles lagom lång, sällsynt blandning mellan roman och självutvecklande bok.                                                          Eva Moberg, Kultursidan.nu
"...så är dessa dialoger så fullspäckade med insikter och visdom att jag till slut välkomnar de som lektioner i ren livskunskap."
Kristin Oladatter Steen i bloggen Writing

Flykten från gettot och förintelsen

Till livet är den gripande berättelsen om Jakob Janover, Kristina Engströms pappa, som efter en trygg barndom drabbades av judeförföljelserna i Polen. Jakob Janover levde i Warszawas getto under nazisternas ockupation, flydde, bytte identitet och klarade sig undan Förintelsen. Men hans nära anhöriga gjorde det inte. Efter kriget gjorde Jakob Janover karriär i ”det nya” Polen. Men antisemitismen tvingade bort honom och med sin fru och dotter flyttade han till Sverige för resen av sitt liv.
Boken berättar också om det judiska folkets historia. En berättelse byggd på historiska fakta som har sin början för 4000 år sedan och sträcker sig fram till idag.
Provläs Till livet


"Som genom ett under klarar sig författarens föräldrar från att hamna i något av de nazistiska dödslägren genom att de lyckas fly från ghettot i Warszawa och leva under falska identiteter. / - - - / Boken bör kunna vara användbar som bredvidläsningslitteratur i gymnasiet."                                                               
Ulf Pauli i BTJ/14

politik och terrorism i smålandsskogen

Måns Ripa utforskar åter miljön i sina gamla jaktmarker i småländska Torsås:
På midsommardagens morgon hittas kommunens liberale partiledare död i sin bil efter en dikeskörning nära den idylliska byn Hallasjö. Var det bara en tragisk singelolycka? I trakten rör sig misstänkta våldsmän, såväl infödda smålänningar som nyanlända från flyktingförläggningen i Slätafly. Så småningom också internationella terrorister från Balkankrigens dagar på 90-talet. Kommunens politiker manövrerar för att vinna fördelar inför valet 2018. Liksom i flera av Måns Ripas böcker spelar advokaten Brodén i Kalmar ett högt spel med egna och andras pengar, men Vendela Karlsson, kommunens socialchef, hjälper poliskommissarie Karl Olsson att komma sanningen på spåren.
Provläs Hugget i sten

"En avkapad hand och en singelolycka med dödsfall kombinerar Ripa fantasifullt med kommunalpolitiska intriger,
mikrolån, en mycket högkyrklig präst med mera, till en underhållande skröna från det mörka Småland."
Veit G:Son Berg i BTJ/13 2017

poetiskt om 70-tal, uppväxt & kärlek utan hopp

”Bakom mej lämnar jag hela långa vägen genom Lillesjö. Svärdsliljorna i vassruggarna. Slöjdans i morgondimmorna. Alla solkiga drömmar och ändlösa minnen av sju ensamma kvällar. Apelsinflickorna på snövallarna invid taggtråd och diken. Där vid ängarna där tofsviporna spelar skadeskjutna soldater under våren. Där hockeymatcherna spelas så länge isen håller. Fröhandlarens dotter. Parlamo Italiano. Två sorters gråtögon med Del Shannon och sista gången jag ser Rolf på cykeln över bron.”
Matz Nilssons roman Isprinsessan och Rip Kirby utspelar sig i Åhus och Yngsjö under 60- och 70-tal och är en stark lokalhistorisk berättelse om att växa upp i en liten ort präglad av hamn, industri och gammal fiskekultur. Det är också en poetisk berättelse om en kärlek utan hopp. Provläs Isprinsessan och Rip Kirby

brutala brott i småstadsidyllen

Tidigt en söndagsmorgon störs idyllen av en våldsam brand. Det som många trodde var en olyckshändelse visar sig vara början till ett av Salas största brott. Kriminalkommissarie Gustav Frank utreder fallet tillsammans med sitt team, men de jobbar i motvind då både politiska och polisiära krafter motarbetar dem. Någon vecka senare hittas en styckad kropp i en damm i centrala Sala och Gustav Frank anar ett samband mellan fallen. Hela hans karriär står på spel när en anställd hos polisen kidnappas. Kommissarie Frank står inför sitt livs svåraste beslut.
Blåeld, änglavingar och blodnäva av Owe Liljeberg är den första i planerad serie kriminalromaner med kommissarie Gustav Frank i centrum.
Provläs Blåeld, änglavingar och blodnäva

sex fina författare som inte ska glömmas bort

Dagens bokflod forsar ymnigt. Nya titlar kommer i strid ström. Men vart tar då det gamla vägen? I den här boken lyfter Tryggve Lundgren fram sex 1900-talsförfattare som skrev för inte så väldigt länge sedan och som han tycker är väl värda att läsas om eller få nya läsare för de är alla mycket bra. Att den värld de berättar om ligger en bit bort i tiden innebär inte att deras texter är föråldrade och ointressanta. Författarna i Påminnelser – Bertil Sundborg, Olle Strandberg, Hugo Swensson, Martin Koch, Hans Scherfig och Sigurd Hoel – är mycket olika varandra i stil, ämnesval och inriktning.

Provläs Påminnelser

pilgrimsvägen från abbekås till spanien

När Per Erik Tell bar ned de stinkande vandrarkängorna till soptunnan på gatan utanför Pensión Mari Asun, en varm sommarkväll i spanska Pamplona, var en tre och en halv månad och 3000 kilometer lång fotvandring genom Europa över.
Han och vännen Pelle Brask lämnade Abbekås på den skånska sydkusten den 17 april 2016 med omkring femton kilo utrustning i ryggsäcken.
I Till fots genom Europa får du följa deras äventyr. Från Lüneburgerheden och genom bröderna Grimms skogar i Tyskland till Jurabergen och de böljande kullarna i Bourgogne i Frankrike och slutligen över Pyrenéerna.

Provläs Till fots genom Europa

några korta nyheter från bygden

"Det började i en radiostudio på Kristianstadsbladet.
– Vi avslutar med några korta nyheter från bygden.
Lördagens utgåva av taltidningen är snart färdig.
– Gråhunden försvann i närheten av Lönsboda.
Den bortsprungna vovven kom till mig.
Jag blev notissamlare. Hemma på datorn strök jag vilt och  möblerade om tills det bara var en enda mening kvar. Det var så jag började skriva dikter."

Gråhunden försvann i närheten av Lönsboda  är dikter av P A Ydrefelt som nu debuterar med två lyriksamlingar.

En diagnos med ett inbyggt artistnamn

”Pappa, du rör inte högerarmen.”
Vera såg ett första tecken under joggingrundan.
Det andra kom på vägen till affären. Jag började släpa högerbenet.
Hela jag var i otakt. Något var fel.
Det som var fel blev en diagnos.
En diagnos med ett inbyggt artistnamn.
P A Parkinson

Är det därför jag kisssar solstrålar? är dikter av P A Ydrefelt som nu debuterar med två lyriksamlingar.

livsresa med tennis, musik, passion & Jantelag

En vanlig grabb från Nässjö hittar en egen väg i livet och följer den. Visar att den lilla världen hör samman med den stora och att steget däremellan inte är särskilt stort.
I den här boken får vi följa Björn Odengren på livsresan från Nässjö till tennisarenorna i Båstad, Stockholm, Kentucky, Sydney och tillbaka – hem till den lilla staden, till drömjobbet som idrottslärare och fritidspolitiker och engagerad ungdomsledare. Älskad av många, av andra sedd som en provkokatör som utmande småstadens villkor. Det hade nog inte blivit en bok om det inte varit för en trist händelse i hemstaden häromåret. I Grus, gräs och kärleken till en liten stad berättar nu Björn Odengren hela historien, om hela sitt innehållsrika liv.
Provläs Grus, gräs och kärleken till en liten stad

dagsvers som en spegel av lokalt och globalt

Carl-Otto Beckvid är tillbaka med sin tredje lyriksamling Utblink – poem och dagsproblemiska rader i vilken han i poemens form speglar sentida händelser, skeenden och företeelser som påverkat vardagen inom såväl den lokala som den globala sfären. Att läsas med eftertanke – och glöm aldrig att humor skall tas på allvar.

Provläs Utblink

att rädda sitt jag – och inte den man älskar

I Att finna stigen bjuds du med in i turbulenta känslor och sökandet efter förståelse för hur kärleken till någon annan har resulterat i att man tappat bort sig själv. Det tidigare jaget och de annars så tillförlitliga normerna har tänjts ut till en oigenkännlighet.
För att överleva måste jaget vara sig självt troget, i stället för att försöka rädda den man älskar. Det är en lång och känslosam väg där läsaren får följa med i sökandet efter förståelse och frihet. Vandringen tar dig med till situationer då vänner förlorats och till händelser då nya vänskapsband knyts.
Jesper Boudins berättelse börjar sin resa i ett avsked för att sedan leta sig fram på brokiga stigar.

Provläs Att finns stigen

NÄR redaktören går in i medieskuggan

Moa Lönn, framgångsrik journalist och chefredaktör, befinner sej som man säger ”mellan två jobb”. Problemet är att hon inte vet vilket det andra är. Under tiden ser hon sej om efter möjligheter i frilansvärlden. Hon blir redaktör för en kulturtidskrift och hamnar i en korseld av politiska intriger. Och som tidningskonsult möter hon vardagen i dagspressens gärdsgårdsserie.
Samtidigt, i ett annat medie-Sverige, har en reporter fått upp ögonen för en rad märkliga dödsfall.

Provläs Död vinkel

synd, straff och död i en äkta norrland-noir

Vintern har den mellannorrländska staden i ett fast grepp. Snön vill inte upphöra att falla. Den vikarierande kriminalreportern på Extrabladet, Lennart ”Lenny” Eriksson bevittnar hur tre invandrarungdomar oväntat frikänns från en väntad misshandelsdom i Tingsrätten med hjälp av den osympatiske stjärnadvokaten Jens Rudner. I polishuset får den luttrade kriminalinspektören Stig Elofsson plötsligt och oväntat ta över en utredning om sexdejting på nätet. När en av de friade ungdomarna senare hittas död och även advokaten Rudner försvinner ställs mycket på sin spets. Vad är det egentligen som händer i staden mellan de två bergen? Och är det verkligen så att synden straffar sig själv? Svaret finns i Björn Perssons senaste roman, ny i oktober 2016.

Provläs Synden straffar sig själv
 

”…en mustig norrländsk gryta, generöst kryddad med sociopater och mer eller mindre lyckade snutar; allt presenterat i ett sorgflorstunt förklätt Sundsvall. Vi pratar ohämmad berättarglädje.

                                                           Christer Nygren i Sundsvalls Tidning                              

"Här finns spänning och karlen har skrivförmåga..."

          Björn Enman, DAST-Magazine

vardagskärlek när kroppen börjar svika

Utan kärlek finns inte många texter. Här bidrar Lena Böving med några till i sin nya Kärlek åldras inte ”Jag tycker om att ge kärlek och ser kärlek varje dag", skriver hon. "Inte bara förälskelsen som finns i alla åldrar utan vardagskärlek.” Här vill hon skildra omtanken då minnet och kroppen sviker, när den sexuella förmågan avtar och vardag blir viktigare än söndag.

Provläs Kärlek åldras inte

nya perspektiv på värmländsk historia

Här är en bok om det Karlstad som en gång var. Hans-Erik Sennmark har levt större delen av sitt långa liv i Värmlands största stad och varit med om dramatiska skeden i Karlstads och samhällets utveckling. I Den nyfikne 90-åringen från Karlstad ger han nya perspektiv på stadens och Värmlands historia. Han berättar med inlevelse och lågmäld underfundig humor om episoder ur sitt liv, allt från gamla tiders skola, arbetsamma men glädjefyllda sommarjobb, andra världskrigets starka inverkan och ett omväxlande arbetsliv, till spännande möten med kungligheter och kändisar. Provläs Den nyfikne 90-åringen från Karlstad

till medelhavskustens natur och kultur

”När jag förstod att jag varje morgon skulle se detta ljus, kunde jag inte tro min lycka”, skrev en gång den franske konstnären Henri Matisse. Det var Provence han talade om.
   Margareta Tham är sedan två decennier bosatt sommartid i provencalska Var. Som älskare av fransk kultur och naturen runt Medelhavet har hon här förenat de båda skönheterna. I Vandra med författare och konstnärer i Provence låter hon kulturella kändisar från Frankrike men också andra håll i världen berätta om hur de upplevt landskapet. Och hon presenterar 15 vandringar för den som gärna förenar skönhetsupplevelserna med fysisk aktivitet.
Provläs Vandra med författare och konstnärer i Provence

i stadshavet uppstår sällan möten

Det kommer tillbaka – sorlet. Vad är sorlet egentligen? Det uppstår där människan navigerar, oftast i storstaden. Ett tidigare framgångsrikt it-företag talade om det i sin slogan, ”Connecting people”. På många sätt är vi connectade eller har förbindelse. Däremot möts vi sällan.
  I Stefan Mårtenssons performancestycke 22 skyltdockors inre liv – eller möttes de? får vi bekanta oss med ett antal solitärer i ett sammanhang. I verkligheten uppförs stycket varje dag. Vi vet oftast inte vilka de är, personerna, trots att de har namn. De tillhör stadshavet. Stadshavet har, precis som det vanliga havet, vågor som rullar framåt på ett sätt som påminner om strukturen i ett dataprogram.
  Inspirationen kommer bland annat från  den franske modernisten Georges Perecs teaterstycke ”Om konsten att söka löneförhöjning”

Provläs 22 skyltdockors inre liv

En dystopisk berättelse från 2018

Vi skriver våren 2018. Ryssland har växt sig starkare och väst har blivit svagare. Presidenterna Putin och Donald Trump har delat upp världen i intressesfärer. I Sverige har behandlingen av en flykting från Estland vållat allvarlig splittring inom regeringen, liksom synen på säkerhetspolitiken. Främmande agenter tycks röra sig fritt vid Östersjöns kuster. Oron är stor bland folket i Torsås kommun vid Kalmarsund. Några otäcka våldsbrott spär på upprördheten och skapar problem för polischefen, kommissarie Olsson. Vems sanning är det som gäller?
   Författaren till Bedrägligt sken, Måns Ripa är signatur för Finn Bergstrand, statsvetare från Lund, tidigare ambassadör i UD och internationell sekreterare i riksdagen.

Provläs Bedrägligt sken

Måns Ripa (pseudonym för förre ambassadören Finn Bergstrand) har åstadkommit en underhållande, bitvis riktigt rolig och klart tänkvärd roman om en kanske möjlig framtid.                                                         Veit G:Son Berg, BTJ-häfte 10/16

bohushistoria: stenbrott, kvarnar och sjömän

Det enda författaren Jan Olov Nilsson visste om sin farfar var att han förlist med ett fartyg i Nordsjön under första världskriget, men när han sedan också upptäckte att farfadern, tio veckor gammal, nöddöptes i ett fängelse väcktes intresset på allvar. Vad hade hänt?
  Det här är berättelsen om den dramatiska bakgrunden, rekonstruerad via kyrkböcker och rättegångsprotokoll. Den centrala delen utspelar sig kring en handelsbod i nordligaste Bohuslän under 1890-talet, men vi får också historiska utflykter till bortglömda stålbruk i Västergötland, mjölkvarnar i Bohuslän, stenbrott på norska Hvaleröarna och en inblick i valfångst vid Antarktis samt följa utvandrare till Chicago. Olaf är historien som aldrig ärvdes.

Provläs Olaf

"Dokumentationen är tydlig. Här är en författare som läst på, som gjort ett forskningsarbete. Men också en författare som ger sin berättelse liv".
                                                                                                   Strömstads Tidning 2016-02-20

"Värdet av författarens insats, att för sig och sin familj skildra sina rötter, har mångfaldigats genom det allmänintresse som hans målande skildring av en tid och den tidens människor och verksamheter, som han samtidigt åstadkommit"
Tidningen Västsverige 2016-03-03

fakta och fiktion om italiens frihetskamp

När den engelske gentlemannen Sir Basil Stilton-Grange i The Times läser att den frejdade frihetshjälten Garibaldi söker frivilliga till det som skall visa sig vara invasionen av Sicilien tvekar han inte. Idealisten och äventyraren inom honom är väckt. Italiens sak skall också bli hans. När dessutom Basils syster Mary i ett brev uppmanar honom att resa till Sicilien och hjälpa deras gemensamma vän Sara Steele som lever under hotfulla omständigheter just på Sicilien, är saken klar. Tillsammans med sin trogne footman James bär det raskt av mot Medelhavet.
  I Garibaldis tjänst av Tryggve Lundgren är en historisk äventyrsberättelse som charmigt blandar fakta och fiktion. 

Provläs I Garibaldis tjänst

sexton ruskiga fall av dåd och död i skåne

Jakob Persson Eldh hade laddat med varghagel och blybitar och sköt rakt genom köksfönstret. Ola Månsson föll framstupa död över Bibeln.
  Den skånska historien är full av tragiska dåd. Bessingedramat 1881 är bara ett. I Plötsligt small skottet berättar frilansjournalisten Per Erik Tell om sexton ruskiga kriminalfall som skakat den skånska landsbygden, från folkmord i Göinge till massmördaren och polisen Tore Hedin, den fruktade Hurvamannen. Det handlar om kärlek som gått fel, om incest, mobbing, rädslor och begär efter pengar.

Provläs Plötsligt small skettet

"I Skåne månar man om sina bovar och banditer."
                                                                            Kjell E Genberg i DAST-Magazine

på nyhetsjakt med xtra allt

Ett veckomagasin med ambitionen att bli ledande i den svenska nyhetsjakten ser dagens ljus. Som chefredaktör får Moa Lönn kliva in i en förlagsmiljö där tidskrifter av om allt mellan himmel och jord ska samsas om pengar och utrymme. Det blir en tuff balansgång. Samtidigt slår hennes nyhetsreportrar till med det ena scoopet efter det andra. Och när det närmar sej svensk vapenindustri bränner det till. Ända in på huden på chefredaktören. S som i scoop är andra boken om Moa Lönn och en fristående fortsättning på Mats Lundmans tidigare bok om journalistikens villkor, D som i deadline.

Provläs S som i scoop

"Det märks att författaren, med mångårigt journalistiskt förflutet, både kan miljön och kan
skriva klart och enkelt. Det gör den lättläst och trovärdig."

                                                                                    Leif-Rune Strandell, DAST Magazine nuni -16
”Annorlunda thriller …en inblick i tidningsvärlden där mycket okänt kommer lekmannen til mötes."                                                                            Ella Styf i Växjöbladet-Kronobergaren

det visste ni inte om fenomenet i ullared

Köerna är klassiska. Få företag lyckas förvandla köande till en del av shoppingglädjen. Men Gekås berättar stolt om rekordkön genom Ullared på 1,4 kilometer den 30 oktober 2010. Försäljningsrekordet brukar slås varje höst och ligger nu på 34,6 miljoner. På en dag.
  Nästan fem miljoner människor åker varje år till Ullared för att tillsammans handla för närmare fem miljarder kronor. Gekås i Ullared är förmodligen världens största butik och antagligen den effektivaste.  Det är folkligt, fullt och fantastiskt framgångsrikt. Störst, världsbäst, billigast av handelsprofierna Björn Edsta och Nils Eric Näslund är berättelsen om hur Gekås drivs med sunt förnuft, enkelhet och ödmjukhet. 

Provläs Störst, världsbäst, billigast

"En inspirerande bok om en framgångssaga."
Torkel Lindquist i BTJ/24

ANdrea – om kropp och identitet

I Andrea väljer Maria Sedemark romanens form för ett queer-drivet resonemang om vad könsidentiteten betyder för individens frihet och upplevelse av sig själv och hur det skulle kunna vara att bli berövad sitt verkliga jag och ofrivilligt tvingas in i en annan identitet. Det är könsöverskridande om kropp och personlighet. Och dessutom spännande och skrivet i en tät, intensiv stil.

 

"Andrea vek ihop brevet och lade ner det i ett kuvert. Tänkte på hur folk skulle reagera. Det skulle hon aldrig få reda på. Synd. Men det är så mycket man går miste om i livet. Och så mycket annat man inte går miste om men som man lika gärna kunde vara utan.
Andrea har alltid känt sig obekväm med livet, som om det vore något löst som hängts på henne. Av och till under livet har hon varit deprimerad, mest till som hon förmodligen själv skulle säga. Hon bestämmer sig för att ta livet av sig. Det är så det får bli helt enkelt."

 

Andrea är i storpocket, häftad, 240 sidor. Finns även som e-bok

Provläs Andrea

ålamörker och bärnstenshöst

”Så flög vi, barnsliga barn och naiva ungar, bort från äppelträdens frukter och hallonlandets sötma. Spättkungens trimmade Monark knattrade på Ängavägen ner mot Hanna Håns Jöns. Han, som köpt en korvajävel till en usel domare blev borta i ett jordras med en grävmaskin över sej. Albins mor Anna, satte ner mjölkpallen för sista gången innan hjärtat stannade en morgon före frukost. Simonssons gamla Goliath blev stående i garaget.”
   Så minns Matz Nilsson sin barndoms Nyehusen i Sonny Liston kunde inte heller dansa – berättelser från ålamörker och bärnstenshöst.
   ”Det rök från skorstenen. Spillkråkan hackade hål i dom gamla popplarna. Jag skulle snart också ge mej av från vägen förbi vårt hus.”

Provläs Sonny Liston kunde inte heller dansa

möt evita och maradona i 7 x buenos Aires

I Buenos Aires förenas färgstark smältdegel à la New York med charmen hos Paris. I boken finns sju längre reportage om händelser, personer och passioner som man bara inte kommer undan i den argentinska huvudstaden – om tango och fotboll, om Evita, Maradona och Carlos Gardel – en 30-talets Michael Jackson, om de blodiga biffarna och det ständigt explosiva politiska läget – och om världens rikaste begravningsplats. Dessutom: stadspromenader för sju dagar, sevärdheter, museer, krogar och shopping och allt man inte får missa....
   Författarna Margaretha Schön och Mats Lundman har besökt Argentina nio gånger sedan 1999. 7xBuenos Aires kom första gången 2011 och den nya utgåvan är uppdaterad 2015.

Provläs 7xBuenos Aires

VÄRLDSRESENÄR I TID OCH RUM

När Ystadsjournalisten Per Erik Tell ger sig ut på resa går vägen ofta utanför de vanliga stråken.
   I 85 reportage och reflektioner från världens vimmel ger han sig iväg till så skilda platser som vemodets öar St Kilda utanför Yttre Hebri-derna, till skåningen Ove Gieddes danska fort på den indiska Coromandelkusten och till de hemliga tornen i bergen i norra Georgien.
   Läsa, resa, dö är en bred resa i tid och rum, på ibland smala vägar. Du lär känna såväl litterära som verkliga figurer. Den kazakiske fejkjournalisten Borat samsas på sidorna med en revolutionär från Västindien, månfararen Ed Mitchell och Franz Kafka. Sverige och svenskarna möter du under den långa mc-turen från Ystad till Haparanda.

Provläs Läsa, resa, dö

...geografiskt är spännvidden imponerande. Argentina, Kanada, Georgien, Lichtenstein, Skottland, Danmark, Indonesien, Makedonien, Albanien och Sverige är bara ett litet urval av de platser Tell besökt.                                     Sändaren, nr 33

Per Erik Tell är inte enbart en utmärkt skribent, utrustad med stora ögon och öron och en lakonisk humor av ett slag jag är mycket förtjust i. Inte nog med att han med några få penndrag kan beskriva en plats så det känns som om man fått följa med, han letar också reda på ställen som ligger en bit från allfarvägarna...                                Kjell E Genberg i DAST-Magazine

 

om maktmissbruk i museivärlden

Ett litet museum med oskattbara samlingar i vacker miljö. Anställda som hängivet strävar att förmedla kunskaper till allmänheten. Ett politiskt beslut som kastar allt över ända. Kunskaper ersätts av marknadsföring och administration. Lojalitet mot överheten blir ledstjärnan.
Men allt är inte dystert. Makten blir komisk när den anser sig ha monopol på både sanning och kunskap trots den uppenbara motsatsen. I förbifarten föröder de ansvariga några människoliv och åstadkommer stor materiell förstörelse.
I Marie-Louise Winbladhs bok beskrivs vad som händer när en ny statlig organisation bildas samt följderna av ett nytt sätt att styra besläktat med s.k. new public management.

Provläs Mobbning i statens tjänst


”…en svidande och välskriven kritik av ett alltför vanligt fenomen i svensk statsförvaltning. Man bara gapar när man läser detta.
                     ”
Töres Theorell professor emeritus vid Karolinska Institutet ochvetenskaplig rådgivare vid Stockholms universitet 

Det är både spännande och skrämmande att ta del av hur det kan gå till bakom kulisserna på ett museum sett med en tidigare anställds ögon.                                                                                                                     Anders Kjellberg i BTJ-häfte 16/2015

50 år i dansbandspublikens tjänst

Boken om Roynes orkester handlar om en mängd autentiska eskapader, påfund och hyss, som hänt under 50 års turnerande med dansbandet, i bl.a. Sverige och USA. Läs om skottdramat i Mexico,  resan till Hawaii, en dramatisk flygning över Grand Canyon eller en vådlig bilfärd i Seattle. Boken innehåller även häftiga inslag av variende tokigheter, som hänt under våra resor. Här finns spänning, äventyr, dramatik, romantik samt en mängd roliga saker, som lockar till skratt. Följ med oss i tankarna på våra turnéer.

Provläs Livat med Roynes

från finland till värmland genom 400 år

Jan Olov Nilssons bok var från början tänkt att bli en släkthistoria. Men det blev till Värmlands historia. I boken fattas tag i två trådändar som gör sig synliga i slutet av 1500-talet. Den ena i det östfinska Savolax. Den andra i Filipstads bergslag. Två parallella berättelser som ibland oväntat besöker varandra. Vi träffar bergsfogdar, brukspatroner och torpare, och följer svedjefinnarnas invandring och bosättning på Gräsmarks finnskogar och ser hur släkterna Hämäläinen, Norilainen och Ikoinen långsamt integreras i det svenska samhället. Trådarna knyts ihop när författarens mormor och morfar vigs samman i Gränsmarks kyrka 1911.

Provläs Masurholk och fallråg

 

"Medkänsla och humor växlar med saklighet och historiska fakta /– – –/ Överhuvudtaget är boken språkligt  medryckande och det förhöjer läsvärdet.”                                                              Föreningen Värmlandslitteraturs tidskrift Wermlandiana 3/2015   
 
"...ger en levande bild av författarens anor som historiska aktörer och Jan Olov Nilsson har verkligen läst på väl.”                                                                                                                                                            Värmlandsanor 2015/3

”Det är författarens släkt, men också allas vår släkt /– – –/ det han berättar sätter fart på fantasin. Här finns många gestalter som stannar i minnet.”                                                                                 Ur Kulturkvasten, Lars Westerbergs blogg 20150609

Mer poesi och polemik från äppelviken

Carl-Otto Beckvid, den f.d. bankmannen och juristen samt författaren till den år 2014 utgivna debutlyriksamlingen Ögonblink - poem och dagsverska rader  återkommer nu med lyriksamlingen Återblink – poemiska och några lätt polemiska Reflexer och Reflektioner.  Poemen, som speglar alldagliga, nutidsanknutna företeelser och skeenden ävensom personliga reflektioner, är skrivna med den känsla och understundom underfundiga humor, som är författarens kännemärke. Glimten i ögonvrån och knorren på slutet finns alltid, om sammanhanget tillåter…

Provläs Återblink

mystiska sprängaren gäckar polisen

Tidig sommar i den mellannorrländska staden. På Åkerns travbana förbereder man sig för det stora unghästloppet och banans nya stjärnhäst, Sweet Nugent är favorit, men i mörkret smids planer som kan kullkasta lärlingen Erkki Maatz och tränaren Erik Rovlunds förhoppningar.
  Den slitne kriminalinspektören Stig Elofsson får plötsligt direktiv från ledningen att bistå en kollega som inte kommer någon vart med de sprängattentat som sprider död hos stadens myndigheter.
   Och den vikarierande reportern på Extrabladet, ”Lenny” Erikssons får problem med sina journalistiska ideal när han sammanstrålar med sin gamle arbetskamrat, den rasistiske Sverigedemokraten Michael Bäll.
   Hålla tand för tunga är uppföljaren till Björn Perssons succedebut Som man sår för man skörda.

Provläs Hålla tand för tunga

Björn Persson skriver med gott humör. Författaren mixar internationell brottslighet, knarkaffärer, motorcykelgäng och uppgjorda spel med samma lättsamma anslag. Han använder sig av humor, utan att det för den skull blir farsartat. Det är trevligt, och ganska ovanligt inom svenska kriminalromaner.
Nisse Scherman, ledamot av Svenska Deckarakademin
Porträtten av de viktiga personerna, poliser, journalister, travfolk och den Sverigedemokrat som har en avgörande roll är väl utformade, med detaljer som gör dem trovärdiga.                                                                  Veit G:son Ber i BTJ-häfte 14/2015

berättelsen om en man och hans ledarhund

Lars Billgren är ledarhundsförare. Berättelsen handlar om hans första ledarhund och deras liv tillsammans. Boken är skriven på ett realistiskt, känsligt och humoristiskt sätt och placerar hund och människa i rätt förhållande till varandra, både när hunden skall vara i tjänst och när den är "en vanlig hund". Vi som inte är synskadade får ökad insikt om hur det är att leva med ledarhund och arbetet tillsammans med den. För en person som tänkt sig ha en ledarhund är den här boken mycket lämplig. Inte minst är den mycket läsvärd för alla som tycker om hundar och människor.

Provläs Caddy - kompisen

om liv och död på kuriren

Kuriren, den dominerande tidningen i en medelstor svensk landsortstad, har fått en ny chefredaktör – Moa Lönn. Hon kommer till en redaktion där utmaningarna står på rad. Reportrar blir mutade eller hotade. Lokalpolitiken kastar en slagskugga över journalistiken. Moa får improvisera. Hon möter misstro och motstånd från högsta nivå och dras in i ett morddrama. Och när en makthavare till slut avslöjas som svindlare tickar sekunderna allt snabbare mot deadline.
   Boken, en roman i redaktionsmiljö med mycket om journalistik och ständiga komplikationer, är journalisten Mats Lundmans skönlitterära debut.

Provläs D som i deadline

Mats Lundman kan tidningsvärlden efter att ha jobbat på nio dags- och veckopressredaktioner runt om i Sverige. Som den journalist han är skriver han rappt och drivande.

Björn Enman, DAST Magazine okt -15

gränslös kärlek i strindbergs tid

Finlandssvenska Ina Lange var inte bara erkänt skicklig pianist och sångerska. Hon umgicks dessutom i tongivande nordiska kulturkretsar och var förtrolig vän med August Strindberg. Ryktet gör gällande att Ina och August hade en affär. Det var Ina som senare sammanförde honom i Stockholm med väninnan Siri von Essen.
   Ina var gift med den operasångaren Algot Lange och paret bosatte sig i Köpenhamn där hon blev hovpianist hos den danska kungafamiljen och han firade triumfer på Det Kongelige Teater. Samtidens kulturelit umgicks flitigt i det Langeska hemmet.
   Lennart Luthander (1912-1989), fick genom Ina Langes svärdotter Bente tillgång till ett arkiv som ligger till grund för denna bok. En olycka stopp för utgivningen då. Men 25 år senare är det dags för publicering av detta unika, historiska material om ett par av dåtidens mest inflytelserika artister.

Provläs Ina Lange – Gränslös kärlek i Strindbergs tid

historiska äventyr och äventyrare

Vilket syfte har den komplicerade och hemlighetsfulla Operation Zodiak? Vem är den mystiske F – en filur, en fantast, en fanatiker, en f-n eller en frälsare? Är han kanske, som han gärna låter förstå, i själva verket en feminist, eller rätt och slätt en figur vilken som helst?
    Hur kommer befolkningen i den stora staden Konstantinopel att ställa sig till hans aktion? Och var stod sultanen, den mäktige Abdülmecid I?
    Och hur kommer kärlekshistorien mellan den attraktiva Sara Steele och den blyge jesuiten broder Ignatius att utveckla sig?
    Läs, och döm själva!

    Operation Zodiak är en fritt uppdiktad och historiskt kunnig äventyrs-berättelse från Bosporen av skönlitterära debutanten Per Fole.

Provläs Operation Zodiak

Dyster framtid för coop och kf

KF har tappat en tredjedel av dagligvaruförsäljningen på 25 år och förlorat sammanlagt 20 miljarder. Med bibehållen marknadsandel från 1988 hade Coop idag sålt för 72 miljarder i Sverige. Men 2013 låg försäljningen på 48 miljarder. De 20 miljarderna har täckts av kontinuerlig utförsäljning av företag och fastigheter ur koncernen.
   Det här visar en detaljgranskning av KF och Coop som görs i en nyutkommen bok, Sista striden för Coop. Boken bygger på genomgångar av årsredovisningar sedan 1988, utredningsrapporter, tidningsartiklar, böcker och intervjuer. Sista striden för Coop är skriven av Björn Edsta och Nils Eric Näslund som båda har lång bakgrund inom svensk handel.

Provläs Sista striden för Coop

leva på sin konst – men på vems villkor?

Vad är ett intressant konstnärligt utvecklingsarbete? Vad kan få betydelse för utvecklingen inom konstområdena på sikt? Hur kan professionella konstnärers möjligheter att livnära sig på sin konst förbättras?
1976 infördes ett statligt konstnärsbidrag för bild- och formkonstnärer. Projektbidraget var när det infördes en helt ny form för stöd till konstnärer och kom att bli exempel för hela stipendiesystemet när det gjordes om i mitten av 1970-talet. Studien följer förhandlingarna mellan konstnärer och politiker som ville inlemma konstnärerna inom ramen för en generell välfärdspolitik. Men förändringar i konstlivet efter det postmoderna skiftet kom att få inflytande över politiken – och tillsammans med regeringens och konsthögskolornas satsningar på konstnärlig forskning förändrade spelplanen.
   Boken är en Anna Brodow Inzainas doktorsavhandling.

Pressbilder på Anna Brodow Inzaina

historier med självironi och humor

Här kommer 21 stycken helt sanna, ostraffbara berättelser i Bengt Plomgrens ”Min andra vitbok”. Flera handlar om bandy och om Slottshov, Göteborgs äldsta ännu levande bandyklubb. Sporttemat fortsätter med fotboll, boxning och boxare, om mötet med Ingemar Johansson och om Ingos lilla snapsvisa. Här finns struliga resor, för författaren och för en burk med surströmming! Och äventyr med vodka, som inte skulle kunna hända, men ändå hände.
    Författaren Bengt Plomgren är sprängfylld av goda historier som han berättar med självironi och humor.

Provläs Min andra vitbok

dagsverser från äppelviken

Vardagens och verklighetens tankar presenterade i dagsversens skenbart enkla form skapar ett knippe underfundiga poem som man kan läsa lite då och då som när man tar en pralin till kaffet.
    "Ögonblink – poem och dagsverska rader" är Carl-Otto Beckvids litterära debut och hans scen är Äppelviken i Bromma.

 

Provläs Ögonblink

livet med ett annorlunda barn

En kall gotländsk februarinatt 1990 föddes familjens yngste son med Downs syndrom. Den natten föddes också Caroline Petterssons längtan efter penna och papper för att skriva ned sina tankar. Tankar om det svåra i livet, om glädjen och om skratten. Om livet, om den got- ländska naturen och närheten till havet. Nu kommer hennes samlade dikter från nästan 25 år. ”Jag har skrivit om det svåra i livet, jag har skrivit om glädjen och skratten, jag har skrivit mig igenom mina värkar. Ofta har det känts som om det var min skyddsängel som skrivit orden till mig, hjälpt mig genom det svåra, tvingat mig att skriva och läsa, att förstå, att se!”

Provläs Till toner av Downs Syndrom

full fart med einstein i baksätet

Ibland är det själva accelerationen som gör livet. I vart fall om man får tro den tidigare jaktpiloten Jan Sumpsiöö. En man fylld av sentenser och one-liners. När det kommer till kritan har Janne nog bara en husgud, Albert Einstein. Självklart hänger hela Alberts tankevärld med på köpet. Jannes förhållande till livet är oklart. Genom hela resan upprepas Hamlets ord: att vara eller inte vara. Död eller levande. Inte alltid enkelt att veta när det gäller Janne. Vi följer Janne på hans vindlande resor i världen och i det inre. Här finns vardagsfilosofi för vår tid. Annorlunda och med stora svängar säger en del.
    Inte i ett herbarium är en roman av Stefan Mårtensson.

Provläs Inte i ett herbarium

jesus är här igen – i småland!

Jesus är tillbaka och har slagit sej ned i Småland, närmare bestämt i Växjö, i en trea i Hovshaga. Jesu uppdrag denna gång är - bland annat - att ordna bättre villkor för jordens kvinnliga befolkning. Dessutom ska han gifta sig. Om detta berättar hans nye apostel Alf, den erfarne dikesgrävaren och stenmursläggaren Alf Peterson i denna muntra skröna som handlar om det mesta mellan himmel och jord. Till exempel hur man skolar in ardennerhästar eller får den perfekta fallvinkeln på ett äkta småländskt dike.
Jesus har återvänt & slagit sig ned i Småland finns på Ultima Esperanza Books.

Provläs Jesus har återvänt...

hämnd och blodiga mord

Det är höst i den mellannorrländska staden. En hemvändare gör entré, en med onda avsikter som verkar att ha bråttom med sitt uppdrag. En bilreparatör och en travtränare, utan någon synbar koppling till varandra, hittas döda badande i blod.
Den desillusionerade polisinspektören Stig Elofsson får motviligt ta ansvaret för utredningen. Samtidigt har före detta fabriksarbetaren, nyskilde Lennart ”Lenny” Eriksson hittat ett arbete som vikarierande reporter på Extrabladet och han hamnar i smeten direkt…

Som man sår får man skörda är Björn Perssons debutroman.

Provläs Som man sår får man skörda

”Det är tätt, engagerat och skrivet med ett sjuhelvetes gott humör, parat med ett kyligt öga för våldets verkan och konsekvenser.”                                      Christer Nygren i Dagbladet

"Småstaden, med dess lokala intriger och personmotsättningar är väl beskriven, liksom några initierade avsnitt från travvärlden"                                                                                                       Veit G:son Berg, BTJ (häfte 14121265)

16 MÅNADERS KAMP MOT CANCERN

”Naturen är inte ond eller god, naturen är varken rättvis eller orättvis. Naturen bara är” skriver Erik Nordström efter att han fått beskedet om sin långt gångna cancer. Under de sexton månader han har kvar att leva bloggar han om livet med sjukdomen – hur han går till jobbet som lärare, sportar och försöker leva som vanligt. Samtidigt som cancern kräver ständiga, ofta plågsamma undersökningar, nya läkare, nya mediciner, nya biverkningar och kriser. När livslågan till slut flämtar blir hans text aldrig sentimental utan behåller en rak berättarton med glimten i ögat. Erik dog juldagen 2011. Nu finns hans blogg som bok.
 

"Jag kan inte låta bli att förundras och imponeras av Eriks entusiasm och energi, han friade till sin flickvän och ordnade överraskningsbröllop nästan samtidigt som han planerade sin egen begravning."                                                       Marianne Ericsson, BTJ (häfte 14111081)

Provläs Naturen bara är

historier från patagonien

Varför Patagonien? Långt bort, stort och ödsligt, en värld med extremer – sandiga stränder vid Atlanten, magra stäpper, dramatisk fjällvärld med evig snö och is, stora djupa klarblå sjöar.  Margaretha Schön och Mats Lundman har rest kors och tvärs i det stora landet och hittat fjorton Historier från Patagonien som de gärna delar med oss av – om Eldslandet och Magellan, valar och kondorer, The Old Patagonial Express, Butch & Sundance, polis Oscar från Malmö, Che Guevara, Lady Di och mycket annat.
Historier från Patagonien är i storpocket, häftad och på 304 sidor med mycket bilder.


"Det är mycket fakta packad på de trehundra sidorna i denna gedigna reseskildring."

Johnny Månsson, BTJ (häfte 14111103)

Provläs Historier från Patagonien

ett år mellan himmel och hav

Alla har vi något ställe som vi tycker om och upplever som väldigt speciellt och vackert. För fotografen och författaren Tommy Ohlsson är det klipporna och strandängarna vid Ugglarp i Halland. Nu kommer hans fotobok, Dagar vid havet – en bildberättelse om en vandring med års- tiderna i det strandnära ljuset över en halländsk klippudde. Bara himmel, hav och mineral. Och det räcker långt.

Dagar vid havet är i format 297x210 mm och på 92 sidor

Provläs Dagar vid havet

moln över silverkusten

Bohuslän i slutet av 1700-talet. Stor- smugglare, stinkande trankokerier, driftiga krogmadamer och kungliga frihandelsexperiment. Moln över Silverkusten utspelar sig i historiska kölvatten runt Tjörn och Marstrand och är en äventyrsroman om den stora sillstriden, Sveriges första miljöstrid. Men det är också en bok om vänskap, och om tolvåriga Elsa som sörjer sin döda far. En bladvändare för stora och små (från tio år).
Moln över Silverkusten är i storpocket, häftad och på 144 sidor.

 

”…en välskriven och lättläst ungdoms-roman, som rekommenderas för alla åldrar. Den historiska berättelsen om sillen som gav både guld, stank och döda vikar är en bra utgångspunkt för en diskussion, till exempel i skolan, om hur vi förvaltar våra naturrikedomar i dag. Arby har verkligen lyckats förvalta och gestalta sin historiska kunskap.”                                                                          Eva-Lena Neiman, Sveriges Natur

Provläs Moln över Silverkusten

MIN vitbok

Här är 21 stycken helt sanna, ostraffbara berättelser i en liten ”vitbok” Det handlar till exempel om att bli omkörd av sitt eget bakhjul i 110 km/tim, om ett möte med Jimi Hendrix i Göteborgs polishus och om att få se Hans Majestät Konungen naken…
Författaren Bengt Plomgren är sprängfylld av goda historier som han berättar med självironi och humor.

Min vitbok är i storpocket, häftad och på 88 sidor

Provläs Min vitbok

uppbrottslingar

Alla våra uppbrott – kärlekens, jobbets, konstens, politikens, vetenskapens och entreprenörskapets – har ett gemensamt: livet blir aldrig sig likt efteråt. Att bryta upp är inte bara att lämna – det kan vara att äntligen komma hem och få skapa nytt. Processen fram till beslut är ofta full av vånda och vacklan. Den kräver mod, tillit och ibland dårskap.

    Författaren Bertil Torekull är själv en typisk »uppbrottsling«. Som publicist med ett förflutet i Svenska Dagbladet, Veckans Affärer, Dagens Industri (vars grundare han är), Östgöta Correspondenten och Vecko-Revyn har han ofta tvingats bryta upp, med eller mot sin vilja. Under resan har han mött eller studerat andra uppbrottslingar. I en serie porträtt, intervjuer och betraktelser skildras folk som kastat sig ut i det okända.

Uppbrottslingar är i storpocket, häftad och på 186 sidor

Minnenas dofter

Tomas åker till västkusten för att hälsa på sin pappa. Han känner tveksamhet till resan. Mörka minnen från trakten blir starkare ju närmare han kommer. På plats möter han Elisabeth som ser något hos honom och blir nyfiken och intresset blir ömsesidigt. Men hans mörka minnen står i vägen. I paradoxen då och nu som uppstår tvingas Tomas inse att försoning verkar vara enda vägen för att släppa och komma vidare. Livet kan ha tvära kast och Tomas och Elisabeth slungas mellan största glädje och djupaste förtvivlan.

Minnenas dofter – är en roman om att bli fri och göra sig hel. Att våga känna kärlek och tillit när det förflutna gör sig påmint, det blåser hårt och framtiden ter sig oviss - om den ens finns.

Minnenas dofter är i storpocket, häftad och på 350 sidor.

Kvinnorna i Allys hus

När Yulia kommer till storstaden på andra sidan jorden är det på flykt från en havererad kärlek och för att söka upp sin pappa som hon inte sett sen hon var barn. Mötet med pappa och hans nya familj går inte bra och Yulia ger sej ut på egen hand för att upptäcka staden. Hon möter Trooper och blir förälskad. Men Trooper har hemligheter. En av dem är Allys, den dominanta härskaren i huset på Nicaraguagatan. Här lever ett kvinnokollektiv och här möts kärlek, passion, svek och olycka. Yulia flyttar in och blir en bricka i ett spel mellan den äventyrliga Trooper och den dominanta Allys.

Kvinnorna i Allys hus är i storpocket, häftad, 228 sidor. Finns även som e-bok